IMBOLC

De Keltische jaarfeesten blijven prachtige feesten die je diep verbinden met de cyclus van de natuur en de cyclus van het leven.

Imbolc kondigt de Lente aan

Imbolc, het Keltisch jaarfeest wat de komst van de Lente viert en wordt gevierd op 1/2 februari. Misschien een beetje gek, omdat we allemaal nog in onze winterjassen buiten lopen en het nog steeds flink kan gaan vriezen en/of zelfs sneeuwen. Toch is dit het feest waarin we vieren dat de natuur weer tot leven komt. Het feest van de bevruchting van de Aarde. En al hoewel de meeste groei zich nog diep onder de grond afspeelt, zie je her en der al tekenen in de natuur van leven, van ontwaking, van groei. Teken van de natuur dat de Winter zich terugtrekt en de Lente in aantocht is.

En zie je het niet in de natuur, loop dan een tuincentrum binnen: daar kan je al volop bloeiende narcissen, hyacinten, tulpen, blauwe druifjes etc kopen. Zelfs de paaseitjes liggen al in de schappen van de supermarkt! Of je het nu wilt of niet, de Lente komt vanzelf naar je toe!

Periode van groei

Imbolc wordt ook wel het ploeg- en zaaifeest genoemd en is een heidens zuiveringsfeest. Er wordt veel gedanst om de Aarde met zijn verborgen krachten weer wakker te schudden. En niet alleen de Aarde, maar ook wij zelf kunnen ons klaar maken voor de Lente, voor de periode van nieuwe groei.

De dagen worden langer, de zon laat zich steeds meer en langer zien. Iedereen komt weer naar buiten om te genieten van de zon, het licht dat we nodig hebben om ruimte te creëren en stappen te kunnen zetten.

Februa

Imbolc nodigt je uit om je voor te bereiden voor de Lente. Februa (uit februari) is ook het Latijns voor zuivering. Tijd dus voor een grote schoonmaak in huis! Ook al is het nog een beetje koud: zet alle ramen en deuren open, ruim alle kasten op, maak ruimte voor het licht en alle mogelijkheden die het met zich meebrengt.

St Brigid’s Day en Maria Lichtmis

Imbolc is een oud traditioneel Keltisch jaarfeest, het Christendom kent dit als het Ierse St Brigid’s Day en het christelijke Maria Lichtmis.

St Brigid’s Day

St Brigid’s Day kondigt ook de komst van de Lente aan. Deze dag wordt al eeuwenoud door de Ieren gevierd. Het is de feestdag van Saint Brigid, de patroonheilige van Ierland en is één van de vier seizoensfeesten. Traditioneel werden er Brigid’s kruizen gemaakt ter bescherming van huizen en de personen die er wonen tegen allerlei vormen van onheil.

Maria Lichtmis

Maria-Lichtmis behoort tot de oudste christelijke feesten. Lichtmis is het laatste feest in de cyclus van Kerstmis. Het valt dan ook 40 dagen na Kerstmis op 2 februari. Men herdenkt het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de joodse wet moest brengen.  Het feest wordt ook we het feest van de “ontmoeting van de Heer” of “de opdracht van de Heer” genoemd. Op Maria-Lichtmis worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis, vandaar de naam Lichtmis.

Imbolc rituelen

  • Maak je huis energetisch schoon met de fijne zuiverende energie van Aqua de Florida.
  • Verzamel wat mooie verse takjes met knoppen eraan. (bijvoorbeeld takken met Kersenbloesem of bloeiende Paastakken) Ben dankbaar voor de boom of struik voor zijn takken en vraag om zijn groeiende energie in deze takken. Zet ze thuis in een vaas met water.
  • Steek net voor zonsopkomst een witte kaars aan. Deze witte kaars staat symbool voor de wedergeboorte van de zon en jouw licht. Loop door je huis en steek met deze kaars in iedere kamer een andere kaars of waxinelichtje aan. Zo breng je het licht in huis. De schone energie in jouw huis geeft het licht van deze kaars de ruimte om te kunnen branden, te kunnen stralen, jouw wens naar de kosmos te sturen en de deur te openen voor nieuwe mogelijkheden.
  • Maak een Brigid’s kruis en hang deze op een mooie plek in je huis.