Praktijk blijft open gedurende lockdown

Op 15 december werden er nieuwe maatregelen genomen door de regering. In eerste instantie vielen complementaire zorg en alternatieve geneeswijzen niet onder medische contactberoepen en moesten sluiten.

Op 22 december kreeg ik het volgende bericht vanuit mijn beroepsvereniging:

Het is niet verboden om als alternatief / complementair therapeut niet-contactberoepen uit te oefenen. De definitie van een contactberoep is: ‘een beroep waarbij het niet mogelijk is ten minste een veilige afstand te houden tot een klant of patiënt’. Op basis daarvan is er geen sprake van een verbod, voor bijvoorbeeld een coach. Daarnaast is het ook geen publieke plaats (die moeten in principe dicht), maar een zorglocatie. Dit blijkt uit de (brede) definitie van ‘zorg’ uit artikel 1 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) die hiervoor gehanteerd wordt. Onder deze definitie valt ook alternatieve zorg.

Concluderend: Voor niet-contactberoepen die vallen onder de definitie van zorg zoals genoemd in artikel 1 van de Wkkgz, geldt er geen verbod. Hierbij geldt overigens alsnog de zeer nadrukkelijke oproep om dit zoveel mogelijk te beperken en het (bijvoorbeeld) vanuit huis te organiseren. Voor contactberoepen, waarbij afstand houden niet gegarandeerd kan worden, geldt wel een verbod behalve de uitzonderingen zoals genoemd op rijksoverheid.nl

GAT concludeert dat praktijken waarin de 1.5 meter afstand kan worden gegarandeerd (en waar duidelijk geen sprake is van fysiek contact) geopend mogen zijn van de overheid.

Binnen mijn praktijk kan ik als coach en therapeut de 1,5 meter waarborgen en is fysiek contact niet noodzakelijk.

Van 21 december t/m 3 januari is de praktijk gesloten wegens vakantie. Voicemailberichten worden in deze periode ook niet opgeslagen. Voor het maken en/of wijzigen van een afspraak, vragen of informatie, verwijs ik je naar het contactformulier op mijn website. 

Vanaf 4 januari is de praktijk weer bereikbaar, kan je een voicemailbericht inspreken en worden alle emailberichten beantwoord. Tevens is de praktijk op afspraak geopend voor het ophalen van producten zoals: Edelstenen, Aqua de florida, Bach bloesem remedie, Cadeaubonnen en Airsprays. 

Ik wens jullie allemaal hele fijne Kerstdagen toe en een gelukkig, gezond, spiritueel en magisch 2021!

Liefs Ellen