Ostara (20 maart)

OSTARA, het lentefeest!
 
Dit feest wordt gevierd als dag en nacht even lang zijn en dat is vandaag! Na Ostara zijn de dagen langer dan de nachten, de zon begint weer te overheersen.
 
Ostara symboliseert de overwinning van het licht en het aanbreken van de vruchtbare periode de Lente.
Ostara is de naam van de lentegodin. Ze brengt jeugdigheid, enthousiasme. Ze is de godin van de stralende morgen, het stijgende licht, de tijd van vernieuwing.
 
Ik volg de (keltische) jaarfeesten, omdat deze zoveel symboliseren en ons verbinden met de diepe kern in onszelf. Deze jaarfeesten zijn verbonden met de kracht en cyclus van de natuur. De oorsprong van de feestdagen van nu vind je ook terug in de jaarfeesten van vroeger. Zo ook Ostara.
 
Het feest wordt gevierd met gekleurde eieren en lijkt daardoor erg op Pasen. De eieren staan voor nieuw leven, wat de lente ook inhoudt: nieuw leven in de natuur. De kleur rood is de kleur van het leven, en daarom worden eieren onder andere rood geverfd. Groen staat voor de nieuwe planten die opkomen, en geel voor de zon. In oude tijden werden eieren rond de akker begraven, om de vruchtbaarheid van het land te bevorderen. Hier komt de traditie van het eieren verstoppen vandaan.
Ostara is dus niet hetzelfde als Pasen. Pasen is een christelijk feest. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. In de loop der tijd zijn non-religieuze culturele elementen toegevoegd aan het Paasfeest, zoals de Paashaas, Paasvuur en Paaseieren. Deze elementen komen van oorsprong uit het jaarfeest Ostara. Dat geeft ons dus weer een hele mooie nieuwe kijk op het Paasfeest.
.
Een mooi verhaal-legende-sprookje: klik hier.
 
Fijne Ostara!