Post-vakantiestress!

Heerlijk die energie die we opdoen tijdens de vakantie!

Helaas is voor de meeste van ons de zomervakantie al weer voorbij. Hier, in Noord-Brabant, zijn de scholen weer begonnen. Het is weer tijd voor de dagelijkse ritme, structuur en regelmaat.

Kijk je ernaar uit of schiet je bij de gedachte alleen al in de stress? Pas op voor de post-vakantiestress! Ben je alweer gefocust op alles wat nog gedaan moet worden? Voor je werk of juist de karweitjes die je had geschoven naar je vakantie, maar helaas nog niet aan toe bent gekomen… Zie je op tegen de verplichtingen, de vele emails en berg werk die er op je ligt te wachten?

Volgens de statistieken heeft maar liefst 60 % van de Nederlanders last van post-vakantiestress. Men stelt de terugkeer naar zijn werk het liefst zo lang mogelijk uit. Zelfs 30 % gaat met lood in zijn schoenen naar het werk. Het heerlijke vakantiegevoel is bijna iedereen al na een week kwijt en slechts 25 % van de vakantiegangers weet de goede voornemens die tijdens de vakantie zijn gemaakt, te realiseren. Dat is schrikken toch?

Ik kan het ook wel begrijpen hoor. Ik hoorde het voor mijn vakantie vaak om me heen:
“ Dat doe ik straks wel, als ik vakantie heb” en voordat je het weet is je vakantie voorbij en ligt het karweitje nog steeds op jou te wachten…

Tijdens je vakantie wil je juist geen verplichtingen en nu het dagelijkse leven weer begint, beginnen ook weer die verplichtingen. Maar sta eens even stil bij deze verplichtingen…zijn het wel verplichtingen of zijn het verwachtingen? En als het verwachtingen zijn, heb jij ze dan gecreëerd of zijn ze gecreëerd door een ander? En waarop zijn ze gebaseerd? Vaak schieten we in de stress om niks. Blijf rustig en bekijk iedere situatie weer even opnieuw. Jij zelf bepaalt hoe jij in je leven staat, niet een ander. Jij zelf bepaalt hoe jij over iets denkt, niet een ander. Je kiest zelf je pad, iedere keer weer opnieuw.

Houd de prettige energie van je vakantie vast en ga met die energie verder op je pad. Zo is alles weer een nieuw begin met nieuwe mogelijkheden. Zet jezelf niet meteen terug in het bestaande hokje. Hokjes bestaan namelijk niet, die creëer jezelf. Houd de deur voor jezelf open en geef je nieuwe voornemens de ruimte.

Na je vakantie is er maar een valkuil die op je te wachten: Opgeslorpt worden door het leven, geleefd worden. Trap er niet in! Vergeet niet om ook nog plezier te hebben, te genieten van het leven. Maak het gezellig, zet muziek op, doe eens gek! Dat kan ook buiten je vakantie…

 Liefs Ellen