Symbool Triskele

Het leven is vol met symbolen. Overal waar je kijkt kun je wel een symbool zien of herkennen. En het is juist dat symbool wat jij iedere keer tegenkomt of dat wat jou raakt  diep van binnen wat iets over jou zegt.

Een symbool wat bij mij iedere keer terugkeert is het Keltische symbool: De Triskele of Triskelion. Een symbool wat al heel lang bestaat en nog steeds wordt gebruikt. Een eenvoudig, eeuwenoud symbool wat de tijd overleeft!

Ik zag het gisteren weer voorbij komen toen ik met mijn dochter naar de serie “Teenwolf” zat te kijken. En weer brengt het symbool mij terug in de tijd…terug naar de magie van het leven….terug  naar de tijd van heksen en druïden, van fabeldieren en feeën, van mythologische verhalen en rituelen. Naar de tijd waar geen tijd heerst.

Een symbool wat mij sterk verbind met Engeland, mijn oorsprong. En hoe meer ik me daar van bewust ben, hoe meer kwartjes er bij mij vallen.

Het symbool Triskele  symboliseert de drie-eenheid. Voor de een is dat: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, voor een ander: Maagd, Moeder en de Oude Wijze vrouw. Maar voor de Kelten wordt de drie-eenheid gezien als Maan, Aarde en Zon: de drie-eenheid in de mens: de onderwereld, de stoffelijke wereld en de geheel ontplooide geest:: de toestand van algehele liefde .

Hoe je het ook bekijkt, ze staan voor de drie cirkels van het leven: leven, dood en wedergeboorte. Elk deel gaat van buiten naar binnen en bij de oorsprong  komen ze weer samen.  Door dit teken te volgen, neemt ieder zijn plaats in, in het grotere geheel. Tegelijkertijd volgt ieder, vanuit het zelfde zijn, zijn eigen doelen.

Het leven is als een spiraal, naar binnen en weer naar buiten, van verbinden tot weer loslaten. Ervaren, beleven en laten gaan.  Een proces van leven, loslaten en weer herboren worden.  Elke keer kom je weer dezelfde patronen tegen, maar op een dieper niveau of vanuit een andere hoek.

Een symbool dat perfect past in ons huidige seizoen: de Herfst.

De herfst helpt je bij loslaten wat je niet meer nodig hebt. Zoals een boom haar bladeren laat vallen, langzaam één voor één. Loslaten brengt meer ruimte dan blijven vasthouden. Loslaten is nodig om weer ruimte te geven aan nieuwe dingen die geboren mogen worden. Om delen in jezelf naar de oppervlakte te laten komen, om te creëren, om te vernieuwen. Ruimte voor dingen die er echt toe doen! Het brengt ons terug naar de oorsprong en laat ons zien wat er echt toe doet.

Loslaten is een proces van bewustwording. Het leven is constant in beweging, verandert iedere minuut. Het gaat van buiten naar binnen en weer naar buiten. Continue.

De enige houvast is de essentie, de oorsprong van het leven.

 

Liefs Ellen