Vier het leven, vier Beltane

Beltane, het Keltische jaar-mei-vuurfeest

Beltane is, samen met Samhain (31 oktober), een van de belangrijke Keltisch jaarfeesten. Tijdens Beltane vieren we het leven en wordt het begin van de zomer gevierd. Het is het feest van de vruchtbaarheid en bevruchting, van het leven, van vuur, passie en liefde. De verbinding tussen het mannelijke en het vrouwelijke staat hierin centraal. Niet alleen letterlijk, ook symbolisch: verbinding en eenwording van de innerlijke mannelijke en vrouwelijke energie in ieder van ons. 

Nieuw leven

Dit is een feest van vrolijkheid voor het nieuwe leven wat nu overal aanwezig is. Dit feest wordt gevierd op 1 mei en start traditioneel na zonsondergang op 30 april met het aansteken van de vreugdevuren. Beltane is een uitbundig feest met veel lekker eten, dansen en muziek. Het nodigt je uit om het leven te vieren.

Vuurkracht

“Beltaine” is het Keltisch woord voor Mei. Beltane staat dan ook bekend als May-eve en/of Meifeest/ May Day.

Maar Beltane wordt ook geassocieerd met de Keltische God “Bel”, de God van licht, vuur en zon, die met zijn vuurkracht de aarde bevrucht.

Tijdens Beltane worden dan ook tal van vuren ontstoken. Vroeger werd het vee tussen de vuren door gedreven, voor vruchtbaarheid en voor het zuiveren van ziekten. Maar bij Beltane werd dit vuur vooral gebruikt om elkaar de liefde te verklaren en vruchtbaarheid af te dwingen door er overheen te springen.

Freya

Maar ook de Noorse Godin Freya is verbonden met Beltane. Zij is de Godin van vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, liefde en sensualiteit. Het is de Godin die verbonden is met onze voorouders en de kracht van de natuur. Ze is de hoedster van alles dat groeit. Ze staat voor passie in het leven. De godin Freya herinnert ons eraan om onze emoties, verlangens en eigenschappen te verkennen en te erkennen.

Richt je tot deze Godin met Beltane en verbind je met haar sensuele, krachtige energie.

Vruchtbaarheid

Beltane is het feest van vruchtbaarheid, van de liefde tussen God Bel en zijn Godin. Het is het feest van de voortplanting en de samensmelting van man en vrouw.

Maar niet alleen vruchtbaarheid in het teken van voortplanting. Het is ook vruchtbaarheid geven aan je passie, je levensenergie. Een viering waarin je trots mag zijn op wie je bent: uniek, zeldzaam, een “limited-edition”. 

Meipaal / Meiboom

De eeuwen oude traditie en het belangrijkste ritueel van Beltane is de viering rondom de meipaal.

De meipaal is een lange boomstam die geheel van takken wordt ontdaan. Enkel in de kruin mogen de takken en het groen blijven zitten. Boven in de boom wordt vaak een met bloesems versierde krans gehangen met koeken, vruchten en lange rode en witte linten eraan.

De meipaal zelf is een fallussymbool. De witte linten vertegenwoordigen het sperma van de man en de rode linten het vrouwelijke bloed bij menstruatie. Door deze linten met elkaar te verweven creëer je vruchtbaarheid.

Vroeger klommen jonge mannen in de boom in de hoop dat ze op die manier de vruchtbaarheid zouden overnemen. De linten werden door ongehuwde jongens en meisjes al zingend tijdens een dans om de boom heen gevlochten. De meisjes dansen linksom en de jongens rechtsom, waardoor je elkaar steeds tegen komt en op die manier goed kan zien wie er allemaal vrijgezel en beschikbaar is! Doordat je bij de eerste die je passeert diegene onder je lint door laat lopen, en bij de volgende die je passeert onder zijn lint door gaat, worden de linten om de paal gevlochten. 

Daarna werd er door iedereen om de paal heen gedanst. De paal met het gevlochten lint was het vruchtbaarheidssymbool dus vrouwen die graag een kind willen komen na het dansen vaak naar de paal om hem even aan te raken.

Toegang tot magische werelden

Beltane viert en eert het leven. Het leven is een wonder, een magische gebeurtenis. En niet alleen ons leven.

Zowel bij Beltane en haar tegenhanger Samhain (31 oktober), is de sluier tussen de werelden van leven en dood, tussen deze wereld en de “andere” wereld erg dun. Daar waar bij Samhain de dood centraal staat en onze voorouders en overleden dierbaren ons kunnen bezoeken, is Beltane de tijd waarin wij andere werelden kunnen bezoeken en toegang hebben tot de wereld van de elfjes, feeën en andere natuurgeesten.

Elfjes staan voor Verbinding: verbinding tussen de aarde en de kosmos, verbinding met het Universum, verbinding met jezelf en verbinding met anderen. Ze zijn magische wezentjes en leven voornamelijk tussen de bloemen en bomen. Ze worden vaak in verband gebracht met natuurlijke spiritualiteit, de dood, de elementen en de Keltische goden. Ze dragen de kracht van het licht.

Rituelen

Met Beltaine kun je jouw eigen vruchtbaarheid en sensualiteit vieren. Dit kan je doen door middel van oude rituelen:

Vruchtbaarheid

Sta eens stil bij jouw eigen vrouwelijke en mannelijke energie. Zoek een tak (liefst eentje van Berk of Meidoorn) in de natuur en verbind deze twee energieën in jezelf door deze tak met rode en witte linten te versieren.

Dauwtrappen

Vroeger werd de eerste dag van mei aangegrepen voor een gebruik dat ‘dauwtrappen’ wordt genoemd. Men begaf zich voor zonsopgang naar de velden om daar met blote voeten in contact te komen met de ochtenddauw. Reden hiervan was dat men ervan uitging dat de eerste meidauw een heilzame werking had op lichaam en geest.

Vuur

Maak een vuur, dit hoeft niet groot te zijn. Het kan ook gewoon met kaarsen en waxinelichtjes. Denk na over waar jij vruchtbaarheid naartoe wilt sturen en “spring” over het vuur. Voel tijdens de sprong de warmte en neem het in je op. Laat het vuur het vuur aanwakkeren in je hart. Vuur zuivert je gedachten en alles wat je tegenhoudt om volop in het leven te staan.

Steek ook binnen in huis een kaarsje aan ter ere aan de God Bel, God van licht, vuur en zon.

Handvasten

Handvasten (handfasting) is een oude Keltische traditie en prachtig huwelijksritueel wat in veel landen nog veel wordt gebruikt. De handen van het bruidspaar worden letterlijk met elkaar verbonden doordat er een lint omheen wordt geslagen. Dit staat symbool voor de verbinding die zij met elkaar aangaan. De touwen worden niet strak getrokken, omdat het een verbintenis uit vrije wil symboliseert.

Maar handvasten kan je ook alleen doen en is een mooie manier om trouw te beloven aan jezelf. Als je jezelf volledig kunt omarmen en liefhebt, dan kan je ook een ander liefde geven.

Beltane

Sta even stil bij jouw geboorte, jouw leven, jouw passie, jouw liefde en eer je eigen vruchtbaarheid.