Angst

En toen ineens was het daar: complete paniek! Mijn lichaam nam het over, zette zich schrap voor wat komen ging, mijn gedachten schoten alle kanten op, mijn verstand haalde er van alles bij, voedde mijn angst en daar ging ik…uit mijn lichaam, uit mijn gevoel…totaal de weg kwijt, totaal de controle kwijt. Het mocht er zijn, ik ken mijn alarmsysteem, ik wist wat ik deed, wist waar het op reageerde, wist waar het me tegen wilde beschermen, maar voelde me compleet verloren in het moment.

Angst, wie kent het niet?

Angst kan je lichaam en geest beïnvloeden met symptomen als hartkloppingen, piekeren, zweten, hyperventileren, misselijkheid, duizeligheid, etc. Angst is een emotie die je waarschuwt voor gevaar, maar soms ook onnodig of overdreven is.

Alarmbel

Is angst een zwakte of een uitdaging om iets te overwinnen? Is angst reëel of houdt angst je voor de gek? Angst heeft een functie, is een alarmbel, bedoeld om ons te beschermen. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Vaak is het ook een fysieke reactie op iets wat al eerder is gebeurd dat je vervolgens projecteert op de toekomst.

Visuele cirkel

Angstig zijn is uitputtend voor je lichaam. En hoe meer je lichaam uitgeput raakt, hoe meer vat de angst op je krijgt. Hoe meer je het onder controle wilt houden, hoe meer je lichaam er tegen vecht. Het is een cirkel, een visuele cirkel van het in stand houden van angst. Terwijl angst eigenlijk een hele normale emotie is die handig is wanneer we in echt acuut gevaar zijn.

Soorten angst

Iedereen heeft weleens last van angst. Het kan groot of klein zijn. Spanning is een lichte vorm van angst. Paniek is een versterkte vorm. Zo zijn er verschillende soorten angsten, zoals fobieën, sociale angst, faalangst, dwangstoornis, gegeneraliseerde angststoornis, paniekaanvallen, etc.

Angst voor de angst

De meest voorkomende en angstige is paniekaanvallen. Je voelt het opkomen, je lichaam reageert en je wordt bang. En als je niet oppast wordt je bang van wat je voelt, bang voor het gevoel van angst. Bij een paniekaanval maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten, door één of ander gevaar wat het registreert. Alleen is er vaak geen echt gevaar, je wordt dan bang van wat je voelt, je voedt daarmee je angst voor de angst.

Veel wordt veroorzaakt door onze gedachten. Onbewuste en bewust gedachten. Gedachten zijn gekoppeld aan de situatie waarin je je bevindt, hoe je deze interpreteert en je daarbij behorende gevoel en gedrag.

Je staat er niet alleen voor

Het is lastig, maar veel voorkomend. Je bent hier niet alleen in. Wat we vaak doen is bepaalde situaties vermijden, omdat we weten dat in deze situaties de paniekaanval op de loer ligt. Hoe meer we deze vermijden, hoe meer we de angst voeden en hoe meer we angstig worden voor de angst.

Schaam je niet voor je angst. Vraag hulp. Je staat er niet alleen voor.

Wie zijn angst overwint, kan iets nieuws ervaren.