Element VUUR

De zomer is verbonden met het element Vuur.

Vuur is een prachtig en tevens krachtig element van de natuur. Het kent vele eigenschappen en heeft een prachtige dualiteit in zich. Het geeft warmte, maar je kan je er ook aan verbranden. Het kan klein zijn (lucifer), maar ook overheersend en aanwezig (bosbrand). Het kan geven en nemen. Het kan confronterend zijn, maar ook zacht, kwetsbaar en liefdevol.

Vuur geeft enerzijds licht en warmte, anderzijds is het bron van vernietiging.

Universele levenskracht

Vuur is het element van de wil, het doorzettingsvermogen, de levenskracht, daadkracht en actie.  In je lichaam is vuur: honger, dorst, het hele spijsverteringsstelsel. Vuur als element zorgt ervoor dat dingen, dus ook voedingsstoffen, omgezet, verbrand, verteerd of getransformeerd kunnen worden.

Vuur heeft het vermogen om los te laten, om te transformeren en je verantwoordelijkheden te nemen. We hebben allemaal vuur in ons.

Hoe meer je je in het element vuur verdiept, hoe meer het vuur in jou ontwaakt. Het is het innerlijke licht van onze ziel, een vonk van de universele levenskracht die ook niet te stoppen is en almaar blijft branden.

Geschiedenis van vuur

De mens heeft als enige geleerd vuur te beheersen en te maken. In oude beschavingen was vuur een kostbaar goed voor koken, licht, verwarming, ontginning van bos voor landbouwgrond en materiaalbewerking zoals smeden en pottenbakken. Het werd met moeite verkregen en onderhouden. Daarom was het heilig en met rituelen omgeven.

Het voorkomen van vuur hangt samen met het ontstaan van planten. Deze leverden de zuurstof en de brandstof die naast hitte nodig zijn om een vuur te laten branden. Hoewel zuurstof al aanwezig was voor de komst van planten, ontbrak het aan brandstof. Vuur komt in de natuur voor in de vorm van bosbranden, onder meer als gevolg van blikseminslagen en vulkaanuitbarstingen. Vooral steenkoolbranden kunnen daarbij zeer langdurig woeden.

Kenmerken

Vuur is een fel, heet en bewegend licht dat ontstaat als iets brandt.

Vuur kent vele gezichten. Vuur geeft enerzijds licht, warmte en energie, anderzijds is het bron van vernietiging. Maar vuur heeft ook een prachtige, diepe reinigende werking en geeft ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Vuur is bijzonder: Je kunt vuur horen, zien, voelen, ruiken en beleven. Vuur is geen vaste stof, vloeistof of gas. Vuur mengt zich met lucht en is daardoor niet in een hokje te plaatsen.

Symbolische betekenis

Vuur is het symbool voor passie, licht en verbinding. Vuur staat symbool voor geestdrift en hartstocht (het vuur van de liefde) en tevens voor zuiverheid (het heilig vuur).

De vlam van vuur symboliseert ook de levenskracht. Vuur is in vele oudheden en rituelen terug te vinden. Als teken voor het leven maar ook voor de dood. Als symbool voor het eeuwige licht en onsterfelijkheid. Een symbool voor het goddelijke in ons, maar ook het duivelse wat zorgt voor beweging.

Inzicht Vuur

Vuur is warmte en warmte is grenzeloos. Warmte kan in jezelf vanuit het niets ontstaan. Warmte doordringt je onmiddellijk helemaal, dit geldt voor zowel fysieke, persoonlijke als ‘sociale’ warmte.

Vuur is de actieve kracht die door elk levend wezen stroomt en heeft de drang om dingen in gang te zetten.

Vuur in balans maakt actief, creatief, enthousiast, gepassioneerd, assertief, wilskrachtig, zuiver, licht en verwarmend. Vuur in balans geeft het vermogen te creëren en te voltooien.

Vuur laat zien waar je ambities naartoe gaan, waar je passie ligt maar ook je kracht en je valkuilen. Vuur gaat over groei, verlangen en idealisme.

Windrichting Zuiden

Vuur is ook verbonden met de windrichting het Zuiden en is zo verbonden met de levensfase van de pubertijd en de adolescentie. Het Zuiden gaat over het verliezen van je onschuld, en om te komen tot verantwoordelijkheid.

Het Zuiden is de richting waar de zon op zijn hoogst staat. De zon geeft ons licht en leven, doet alles groeien, geeft ons kracht. Het Zuiden geeft je de mogelijkheid om het verleden los te laten en helpt je om met nieuwe ogen naar jezelf en naar de wereld om je heen te kijken.

In het Zuiden staat het fysieke/de materie centraal en het manifesteren daarvan. Het Zuiden heeft ook de kwaliteit van kunnen communiceren. Het Zuiden heeft een extraverte energie en is naar buiten gericht.

Vuur is verbonden met het Zuiden, de plaats van warmte, van passie, van ondernemen en jezelf laten zien. Van genieten, plezier hebben en communiceren. De plek om er te mogen zijn, de plek van volledige balans met en in jezelf.

Vuur en Krachtdieren

Het element vuur is verbonden met een aantal prachtige krachtdieren.

De Feniks.

Een prachtig, krachtig en mytisch krachtdier. Dit archetypische, vurige wezen, met het vermogen om op een wonderbaarlijke manier uit de as van zijn eigen vernietiging te herrijzen, symboliseert ook de kracht van onze fantastische veerkracht. De kracht van transformatie heelt al onze wonden. De Feniks staat symbool voor onsterfelijkheid en wedergeboorte, flexibiliteit en de kracht van magie.

 “Als de feniks uit de as straal ik als nieuw in het licht van de zon”

De Draak

De Draak staat voor overwinning van obstakels, verbinding met al de kracht die in je is, kracht van fantasie, magie, bescherming, wilskracht en scheppingskracht.

“Vertrouw op mijn hulp en niets zal je gebeuren. Ik bescherm je en leen je de kracht die je op dit moment nodig hebt.”

Wil je meer weten over krachtdieren? Schrijf je dan nu in voor de workshop: De kracht van Krachtdieren.