Animisme

“Het geloof dat stenen speciaal zijn, overdraagbare kracht in zich hebben, neemt in onze westerse wereld toe. Hoeveel mensen lopen niet met een steentje om de hals, omdat zij vermoeden of zeker weten dat die bepaalde steen een positieve werking op hen heeft. Waarom vermoeden mensen dat deze stenen hun krachten geeft en waar komt dit idee vandaan? Tot welk geloof hoort dit en wat is het verband tussen stenen en dit geloof?”

Project levensbeschouwing

En met dit uitgangspunt namen twee jongens van 17 jaar contact met mij op met de vraag of ze mij mochten interviewen voor een project van school van het vak levensbeschouwing. En natuurlijk waren deze jongens van harte welkom. En wat was het een leuk, interessant, open en ontspannen gesprek. Twee totaal verschillende jongens met een eigen kijk op de wereld. De tijd vloog voorbij.

De jongens hadden al wat voorwerk gedaan en kwamen uit dat ik hoorde tot het geloof: Animisme. Ik had er nog nooit van gehoord, wist niet eens dat het bestond. Maar na het lezen van hun verslag is het me duidelijk geworden en kan ik me er prima in vinden.

Animisme

Animisme is een religie, een geloof met veel verschillende gewoonten en gebruiken.

In het Animisme geloven ze dat alles om ons heen een bepaalde kracht of energie uitgeeft. Donder, regen, wind en vuur zijn bijvoorbeeld tekens maar ook mensen, dieren, planten, zand, stenen en andere voorwerpen. Soms wordt het Animisme verward met andere religies. Animisme is heel breed en gelooft eigenlijk dat alles om je heen, wat je kan zien en wat je niet kan zien, een bepaalde kracht heeft. Het Animisme is eigenlijk ook het breedste geloof en is groter dan mensen denken.

Oud geloof

Animisme is het allereerste geloof dat is ontstaan. Het bestaat al sinds het begin der mensen omdat de mens altijd een verklaring heeft willen zoeken voor ons bestaan en alles om hen heen. Maar het Animisme is meer dan het geloof in de natuur en krachten. De wereld van Animisme is zo breed dat iedereen het anders kan ervaren. Animisme gaat ook vaak gepaard met spirituele geloven, zoals het bestaan van geesten, reïncarnatie, zielen, dromen en andere spirituele krachten. Het is niet een standaard geloof waarin je standaardregels hebt. In het Animisme en het spirituele gebied heb je heel veel vrijheid. Iedereen gelooft wat anders en daarom is het ook juist zo interessant. In grote richtlijnen denken ze hetzelfde maar als je in de details gaat, zal iedereen er anders over denken. Animisten geloven dat alles uit een zichtbaar deel en een niet zichtbaar deel bestaat. Het lichaam is het zichtbare deel van een mens. Als dat deel sterft, blijft het niet zichtbare deel (de ziel of geest) over en beslist zelf wat te doen. Zo gelooft Animisme ook in leven na de dood.

Adem en geest

Elke religie heeft wel een deel Animisme in zich. Desondanks is de term Animisme niet heel bekend. De term Animisme komt van de Latijnse term genaamd ‘Anima’. Dit betekent adem en geest in het Latijns.

Maar wat kunnen wij als mensen nog leren van deze religie?

Zoals de jongens beschreven: “Het is lastig om precies te vertellen wat iedereen nog kan leren maar wat we wel kunnen vertellen is wat wij hebben geleerd en wat anderen daarvan dus ook kunnen leren. Wat wij geleerd hebben ligt heel breed, zowel spiritueel als lichamelijk. De kennis die wij hebben meegenomen is dat alles om ons heen energie is en dat de kunst daarvan is om jezelf daarin te kunnen vinden. De spirituele wereld is heel groot, breed en ook wel spannend om te verkennen. Voor ons was dit grotendeels een nieuwe wereld die open ging. Wat wij nog kunnen leren is dat het leven momenteel veel breder is dan wij eigenlijk kunnen bedenken. Niet alleen is onze waarneming van de wereld veranderd, maar ook ons perspectief op verschillende geloofsovertuigingen. 

Maar wat de mens hiervan kan leren is om een bepaalde rust te vinden. Ellen vertelde dat elke religie eigenlijk wel op een manier op elkaar lijkt. Islam, Christendom, Animisme, Boeddhisme, Hindoeïsme, het maakt niet uit waar je in gelooft, iedereen haalt ergens zijn kracht vandaan om door te gaan. Die kracht kan er in elk geloof anders uitzien. Sommigen geloven in goden, anderen in de hemel en weer anderen halen die kracht juist uit de natuur. Maar uiteindelijk maakt dat verschil allemaal niet uit, want iedereen kan uit een geloofsovertuiging de kracht krijgen om door te gaan met het leven.”

En zo ben ik dankzij deze jongens ook heel wat wijzer geworden…

Dankjewel Mathijs en Robbin voor jullie openheid, interesse, tijd en enthousiasme!