BELTANE (1 mei)

Beltane (Beltaine)

Beltane is, samen met Samhain, een van de belangrijke Keltisch jaarfeesten. Tijdens Beltane wordt het begin van de zomer gevierd. Het is het feest van de vruchtbaarheid en bevruchting, van het leven, van vuur, passie en liefde. De verbinding tussen het mannelijke en het vrouwelijke staat hierin centraal. Niet alleen letterlijk, ook symbolisch: verbinding en eenwording van de innerlijke mannelijke en vrouwelijke energie in ieder van ons. 

Dit is een feest van vrolijkheid voor het nieuwe leven wat nu overal aanwezig is. Dit feest wordt gevierd op 1 mei. Traditioneel start dit feest na zonsondergang op 30 april met het aansteken van de vreugdevuren. Beltane is een uitbundig feest met veel lekker eten, dansen en muziek. Het nodigt je uit om het leven te vieren.

Beltaine is het Keltisch woord voor Mei. Maar Beltane wordt ook geassocieerd met de Keltische God “Bel”, de God van licht, vuur en zon. Het maken van vuur is daarom ook een belangrijk onderdeel van Beltane.

Beltane staat ook bekend als May-eve en/of Meifeest.

Vuur

Tijdens Beltane worden tal van vuren ontstoken. Vroeger werd het vee tussen de vuren door gedreven, voor vruchtbaarheid en voor het zuiveren van ziekten. Ook werd dit vuur gebruikt om elkaar de liefde te verklaren en vruchtbaarheid af te dwingen door er overheen te springen.

Maar het vuur stond gedurende Betane ook symbool voor de warmte en kracht van de zon.

Liefde

Beltane is het feest van de liefde van de god en de godin. Het is het feest van de voortplanting en de samensmelting van man en vrouw. Beltanevuren worden aangestoken om de vruchtbaarheid te zegenen. De zomer is begonnen.

Meiboom/Meipaal

De meiboom/meipaal staat centraal bij Beltane. Een lange boomstam wordt geheel van takken ontdaan. Enkel in de kruin mogen de takken en het groen blijven zitten. Boven in de boom wordt vaak een met bloesems versierde krans gehangen met koeken, vruchten en lange rode en witte linten eraan. De meiboom zelf is een fallussymbool. De witte linten vertegenwoordigen het sperma van de man en de rode linten het vrouwelijke bloed dat vrijkomt tijdens het doorbreken van de maagdelijkheid. Door deze linten met elkaar te verweven creëer je vruchtbaarheid. Vroeger klommen jonge mannen in de boom in de hoop dat ze op die manier de vruchtbaarheid zouden overnemen. De linten werden door ongehuwde jongens en meisjes al zingend tijdens een dans om de boom heen gevlochten.

De andere wereld

Beltane viert en eert het leven. Het leven is een wonder, een magische gebeurtenis. En niet alleen ons leven.

Beltane is de tegenhanger van het Keltische jaarfeest Samhain (Halloween). Zowel bij Samhain als bij Beltane is de sluier tussen de werelden van leven en dood, tussen deze wereld en de andere wereld dun. Waar het met Samhain makkelijk communiceren is met voorouders en overledenen, is Beltane de tijd waarin we open staan en toegang hebben tot de wereld van de elfjes en andere natuurgeesten.

Elfjes staan voor Verbinding: verbinding tussen de aarde en de kosmos, verbinding met het Universum, verbinding met jezelf en verbinding met anderen. Ze zijn magische wezentjes en leven voornamelijk tussen de bloemen en bomen. Ze worden vaak in verband gebracht met natuurlijke spiritualiteit, de dood, de elementen en de Keltische goden. Ze dragen de kracht van het licht.

Freya

Freya is de Noorse mythologie de Godin van vruchtbaarheid, vrouwelijkheid,  liefde en sensualiteit. Het is de Godin die verbonden is met onze voorouders en de kracht van de natuur. Ze is de hoedster van alles dat groeit. Ze staat voor passie in het leven. Richt je tot deze Godin met Beltane en verbind je met haar sensuele, krachtige energie.

Vanuit de Griekse mythologie is de Godin van de liefde en vruchtbaarheid Aphrodite. Haar attributen waren de appel, symbool van vruchtbaarheid, of de granaatappel die door zijn vele pitten dezelfde betekenis heeft.

Rituelen

Met Beltaine kun je jouw eigen vruchtbaarheid en sensualiteit vieren. Dit kan je doen door middel van oude rituelen:

Vruchtbaarheid

Sta eens stil bij jouw eigen vrouwelijke en mannelijke energie. Zoek een tak (liefst eentje van Berk of Meidoorn) in de natuur en verbind deze twee energieën in jezelf door deze tak met rode en witte linten te versieren.

Dauwtrappen

Vroeger werd de eerste dag van mei aangegrepen voor een gebruik dat ‘dauwtrappen’ wordt genoemd. Men begaf zich voor zonsopgang naar de velden om daar met blote voeten in contact te komen met de ochtenddauw. Reden hiervan was dat men ervan uitging dat de eerste meidauw een heilzame werking had op lichaam en geest.

Vuur

Maak een vuur, dit hoeft niet groot te zijn. Het kan ook gewoon met kaarsen en waxinelichtjes. Denk na over waar jij vruchtbaarheid naartoe wilt sturen en “spring” over het vuur. Voel tijdens de sprong de warmte en neem het in je op. Laat het vuur het vuur aanwakkeren in je hart. Vuur zuivert je gedachten en alles wat je tegenhoudt om volop in het leven te staan.

Steek ook binnen in huis een kaarsje aan ter ere aan de God Bel, God van licht, vuur en zon.

Handvasten

Handvasten (handfasting) is een oude Keltische traditie en prachtig huwelijksritueel wat in veel landen nog veel wordt gebruikt. De handen van het bruidspaar worden letterlijk met elkaar verbonden doordat er een lint omheen wordt geslagen. Dit staat symbool voor de verbinding die zij met elkaar aangaan. De touwen worden niet strak getrokken, omdat het een verbintenis uit vrije wil symboliseert.

Maar handvasten kan je ook alleen doen en is een mooie manier om trouw te beloven aan jezelf. Als je jezelf volledig kunt omarmen en liefhebt, dan kan je ook een ander liefde geven.

Elfentuintje

Maak een Elfentuintje om de connectie aan te gaan met de natuurgeesten. Neem een aardewerken bakje en versier deze met mos, madeliefjes, hondsdraf en/of een maarts viooltje. Hou het klein. Plaats dan een klein kopje en schoteltje in het midden en schenk er een klein beetje melk of wijn in. Zet het tuintje op een plek waar je het graag wilt hebben en steek er een kaarsje bij aan. Zo nodig je de natuurwezentjes bij je uit en kan je in contact komen met hun magische en vrolijke energie.

Fijne Beltane!