Beltane (1 mei)

Beltane, een feest van vuur en vruchtbaarheid. Een feest in teken van geliefden en verbinding. Een feest waar de vereniging van de Godin en de God wordt gevierd, door het versmelten zal de bevruchting van de aarde plaatsvinden. Beltane, teken van bloei en bevruchting.

Beltane begint wanneer de zon op 30 april onder gaat. Zoals elk Keltische viering gaat het feest om de symboliek. Symbolisch wordt er een meipaal (fallussymbool) geplaatst in Moeder Aarde. Deze meipaal wordt versiert met rode en witte linten. De witte linten staan symbool voor het sperma van de man, de rode linten staan voor de ovulatie van de vrouw. Mannen en vrouwen dansen hun vruchtbaarheidsdans om de paal en weven hun passie en liefde tot ze in het midden samen komen.

Beltane is afgeleid van de God Bel, God van licht, vuur en zon.  Na zonsondergang werden er overal vuren ontstoken. Het vee werd er eerst door gejaagd ter zuivering. En de mensen sprongen over de vuren heen om de vruchtbaarheid te vieren.

Volgens de Keltische mythologie is Beltane een magische dag waarop de grenzen tussen de normale werkelijke wereld en de Andere wereld vervagen en er dus allerlei wonderlijke dingen kunnen gebeuren. Zoals bij Samhain de doden toegang hebben tot het rijk der levenden, kunnen nu omgekeerd de levenden hun wereld verlaten en het sprookjesachtige elfenrijk bezoeken.

 

Wil jij ook Beltane vieren?

Maak in het midden van een cirkel een vuurtje en spring er samen met iemand waarmee je het jaar wilt doorbrengen, over dit vuur heen.  Of plaats een tak van de Berk of Meidoorn in een cirkel en versier deze met rode en witte linten en dans rondom deze meipaal.