Dagen vol mystiek, mythe en magie…

Halloween, Samhain, Día de los Muertos…

Heerlijke dagen vol energie, mystiek, mythe en magie….Maar wat vieren we nu eigenlijk?

 

31 oktober: Halloween / Samhain

Halloween…je hebt er iets mee of niks of misschien wel meer dan je denkt…

Halloween staat bekend als een creepy feest voor kinderen en volwassenen. Winkels hangen vol met skeletten, spinnen, heksen, zombies, vampieren, afgehakte ledematen, allerlei griezelige maskers, pompoenen, etc.. Feesten worden georganiseerd in het donker met effecten om je “dood” te schrikken. Hoe enger, hoe beter.

Halloween…ik heb er zelf niks mee. Althans niet hoe het nu gevierd wordt. Ik ga liever terug in de tijd, terug naar de oorsprong toen het nog geen Halloween heette.

De oorsprong ligt, duizenden jaren geleden, bij de Kelten. De Kelten vierden na zonsondergang van 31 oktober tot zonsondergang 1 november Samhain: de start van het nieuwe jaar.

Samhain is een feest vol met positieve energie. Een feest van het einde (zomer) en een nieuw begin (nieuw jaar). De Kelten geloofden ook dat die nacht de sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden op zijn dunst was. Geesten van overlevenden hebben dan de mogelijkheid om hun vroegere woonplaatsen en familie te bezoeken. Bij de maaltijd werd er een extra bord bijgezet voor de overledenen, als uitnodiging om samen de maaltijd te benuttigen. Voor het raam werden kaarsen geplaatst zodat hun dierbaren de weg naar huis konden vinden. Om “boze” geesten te weren drogen de Kelten maskers of verkleden zij zich als doden zodat ze niet als “levend” werden gezien.

Een oude Ierse legende vertelt het verhaal van ene Jack O’Lantern of ook bekend als Stingy Jack. Jack kreeg zowel ruzie met de Duivel, als met God. Daardoor werd hij bij zijn dood geweigerd in de hel èn in de hemel. Hij krijgt uiteindelijk van de Duivel een uitgeholde knol met vuur uit de hel zodat hij zijn weg kan vinden in het donker. Zo is de pompoen met zijn licht ontstaan. Dit verhaal, deze traditie, zie je ook weer terug bij het Christelijke Sint-Maarten feest, waar kinderen met lampionnen langs deuren gaan en een liedje zingen.

1 en 2 november: Día de los Muertos / Allerheiligen en Allerzielen

Ook in andere culturen werden de voorouders, de doden, vereert. Zo kent iedereen wel de Disneyfilm: Coco. Een prachtige film over het feest: De Dag der Doden of te wel Día de los Muertos. Dit Mexicaanse feest wordt gevierd op 1 en 2 november. Huizen en kerkhoven worden versierd. Schedels werden gebruikt als symbool voor dood en wedergeboorte. Lichtjes worden aangedaan om de overledenen de weg naar huis te tonen. Een feest vol dans en muziek.

De Christenen wilden de oude traditionele gebruiken niet overnemen en maakten hun eigen feest ter nagedachtenis van de doden: Allerheiligen en Allerzielen. Ook deze wordt gevierd op 1 en 2 november.

Dus ja…HalloweenSamhain….terug naar de tijd van de Kelten. Toen alles begon, startte vanuit het donker. De dagen begonnen na zonsondergang. Men stond in diepe verbinding met de natuur en hun voorouders. Men volgde trouw de cyclus van de natuur en vertrouwde op de kracht van hun voorouders.

Samhain…de tijd om even stil te staan. Weg uit de drukte van de tijd en maatschappij. Terug naar wie jij bent en wat er ook alweer zo bijzonder en wezenlijk was/is aan jouw bestaan. Iedereen heeft zijn eigen weg te volgen met zijn eigen taken op dit levenspad. Vele lessen worden geleerd en vele lessen zullen de herinneringen aan de kennis van een vroeger leven weer doen opleven. Om je kennis weer te gebruiken, de diepe betekenis te voelen en te ervaren en deze wijsheid te gebruiken.

Een tijd van herinneringen, van koestering, van liefde, van dankbaarheid. Onze voorouders hebben de energie van het leven aan ons doorgegeven. En deze energie mag jij gebruiken, uitstralen en weer doorgeven.

 

Het is een traditie om met Samhain je voorouders te eren.

Bijvoorbeeld door een extra bord neer te zetten bij het diner. En als de maaltijd voorbij is, zet je dit gevulde bord buiten.  Een andere traditie om je voorouders te eren is om een kaarsje voor ze aan te steken en te bedanken voor hun bestaan, hulp, troost en aanwezigheid. Maar vergeet ook niet een kaarsje voor jezelf, voor jouw bestaan en jouw leven, voor jouw plek in de generatielijn van je voorouders.

Met Samhain eren we het donker. Dim alle lichten in huis en verlicht je huis enkel nog met kaarsen. Een prachtig eervol en magisch moment.

Stenen verbonden met Samhain zijn: carneool, obsidiaan en heksenstenen.  Zwarte katten, raven, uilen en spinnen zijn dieren die zijn verbonden met deze tijd. Eten als appels, pompen, noten, cider en gefermenteerd eten zoals bijvoorbeeld zuurkool. Kruiden als bijvoet, rozemarijn, salie, duizendblad, ceder, hazelaar en myrrhe.

Ik wens iedereen een fijne Samhain, Halloween, Día de Muertos en Allerheiligen, Allerzielen toe.

Liefs Ellen