Dualiteit in ons leven

Dualiteit, we worden er dagelijks mee geconfronteerd. De hele dag door kun je dualiteit waarnemen en ervaren. Het dag en nachtritme, licht en donker. Maar ook het verschil tussen goed en kwaad. De dualiteit in ons leven, laat ons ervaringen opdoen. Ervaringen die we nodig hebben om onze emoties te begrijpen. Toen mijn zoontje zijn communie deed, werden we als ouders uitgenodigd voor een workshop. In deze workshop kregen we een aantal stellingen voorgeschoteld. De bedoeling was om deze te beantwoorden met groene kaartjes (je was er mee eens) of rode kaartjes (je was er niet mee eens). In groepjes van 6-8 personen werkten we deze stellingen uit. Eén stelling ging over het goed en kwaad in de wereld. Ik weet niet meer precies wat erop stond, maar ik weet nog goed dat ik, als enige van de groep, er niet mee eens was. En jawel…een discussie was geboren. Niemand snapte dat ik het “kwaad” ook in mijn leven toeliet. En toen vertelde ik: Hoe kan jij weten wat goed is, als je het kwaad niet kent… Hoe kan het licht bestaan zonder het donker. Hoe weet jij of je gelukkig bent, als je het ongelukkig zijn niet hebt ervaren…Hoe kan jij genieten van het leven, als je geen pijn hebt ervaren…. Hoe weet jij wat positief is, als je het negatieve niet kent…. Alles bestaat uit dualiteit. Zonder dualiteit heeft iets en niets geen betekenis.

En zo ook je emoties. De dualiteit in ons leven laat ons leven, ervaren, laat ons bewust zijn van alle aspecten die het leven te bieden heeft. Alles is met elkaar verbonden en kan niet zonder elkaar. Angst en liefde, onzekerheid en zekerheid, verdriet en blijdschap, begin en einde, donker en licht, yin en yang, rustig en druk. Alles heeft twee kanten. Alle eigenschappen en emoties kennen twee kanten. Ook positief kan negatief zijn en negatief positief. Het is de ervaring en de beleving op dat moment die het maakt wat het is. Ik zie angst als een prachtige emotie, het is een alarmsignaal van ons systeem. En onzekerheid maakt dat je bewust keuzes maakt. Onze overtuigingen beperken ons in het ervaren, beleven en toelaten van dualiteit.

Het woord dualiteit betekent tweeledigheid en laat ons denken dat we moeten kiezen tussen het één of het ander: goed OF kwaad, angst OF liefde, hoog OF laag, ego OF ziel, verstand OF gevoel,etc.

Maar is dat wel zo?

Voor mij is dualiteit eenheid, wat dan eigenlijk non-dualiteit heet. Weer een tegenstelling, alsof het andere niet goed is. Ik omarm de tweeledigheid in de eenheid. Vanuit eenheidsbewustzijn kun je tegenstellingen anders ervaren.

Ik ga een stapje verder…als je dualiteit toelaat in je leven ontstaat er iets moois om te ervaren: Dan zie je dat iets niets is en niets iets. Of te wel: alles is niets en niets is alles. Of een lege ruimte kan vol zijn en een volle ruimte leeg… De grens tussen verstand en gevoel verdwijnt. Ze verbinden en werken samen en je zult dan de waarde van dualiteit gaan ervaren. Er is geen “of” meer, alleen “en”.

Goed EN kwaad, angst EN liefde, hoog EN laag, ego EN ziel, verstand EN gevoel, etc.

Liefs Ellen.