De betekenis van een altaar

Een altaar, wat is het eigenlijk?

Sinds ik me meer heb verdiept in de Keltische jaarfeesten, ben ik me meer bewust geworden van de toegevoegde waarde van een altaar. Ik heb het altijd overdreven en niet nodig gevonden. Niet echt mijn ding zeg maar. Eigenlijk wist ik niet precies wat de bedoeling was, er zijn ook zoveel verschillende gebruiken. Ik kwam er al snel achter dat mijn overtuiging mij ervan weerhield om ervoor open te staan. En eigenlijk was ik al onbewust bezig met een soort van altaar-magie: ieder seizoen haal ik bewust de natuur in huis met allerlei spulletjes die voor mij goed voelen. In de herfst decoreer ik met paddenstoelen en herfstbladeren, in de winter gebruik ik sneeuwpoppen, in de zomer zonnebloemen. En nu in de Lente decoreer ik met tulpen, narcissen, gekleurde eieren, beeldjes van kippen en konijntjes.

Eigenlijk is er in ieder huis wel een altaar te vinden, alleen noemen we het niet zo.

Verschillende soorten altaren

Volgens Wikipedia is een altaar (van het Latijn altus=hoog) een tafel uit hout of steen waar rituele handelingen worden verricht, zoals het brengen van offers aan geesten en goden. Je vindt deze altaren in kerken, moskeeën en andere heilige plaatsen.

Maar een altaar is veel meer dan dat. Denk aan de plek in huis waar jij een foto hebt staan en een kaarsje brandt voor een overleden dierbare. Het is dan een plek waar je voorwerpen plaats om je overledenen te gedenken. Een plek waar je naartoe kunt gaan om te bidden, te mediteren of te praten met je overleden dierbare. Een plek die jou helpt tijdens een rouwproces, daar waar je je niet alleen voelt.

Een altaar wordt in velen landen ook gebruikt om je voorouders te eren. Je eert hen voor jouw oorsprong, voor de kennis en kunde. Zonder hen zou je er niet zijn. Het altaar herinnert je eraan waar je vandaan komt, zorgt voor een diepe verbinding en een gevoel dat je niet alleen bent.

Bewustzijn

Nu heb ik, in de hoek van de woonkamer, mijn eigen altaartje staan. En nee, het is niet zweverig, raar of wat dan ook. Het is gewoon een gezellig tafeltje met allerlei spulletjes die ik leuk vind en voor mij van waarde zijn. Mijn “altaar” krijgt nu steeds meer vorm en het woordje “altaar” geeft het nu iets magisch en mysterieus. Ze laat zien waar ik behoefte aan heb en maakt me meer bewust van het hier en nu. Het fijne van mijn altaar is dat het past bij de sfeer en stijl in mijn huis. Door het altaar breng ik meer bewustzijn in huis.

Beweging

Een altaar is eigenlijk altijd in beweging en nooit af. Het verandert continue mee met het ritme van de natuur en jouw ontwikkelingen. Het mooie ervan is dat je het zo kan indelen en veranderen, zoals jij het wilt. Richt je altaar in zoals jij vindt dat je altaar eruit moet zien en dat het goed voelt voor jou.

IK-plekje

Het is eigenlijk een eigen IK-plekje in huis. Het kan een tafeltje zijn, maar het kan ook gewoon een plank, hoekje in je kast of dressoir zijn. Een altaar maak je om een plek te creëren voor jezelf. Voor de rust, maar ook voor de magie en energie van het moment.

Een altaar kan je maken zoals je wilt: groot of klein, druk of eenvoudig. Jouw intentie is het allerbelangrijkste.  

Elementen en seizoenen

Mijn altaar staat in het teken van mijn verbinding met de natuur, met mijn oorsprong. Ook vind je mijn verbinding met de Keltische jaarfeesten hierop terug.

In de Hekserij wordt bij het creëren van een altaar vaak gebruik gemaakt van de elementen uit de natuur. Deze kan je verwerken in een cirkel wat de cyclus van de natuur symboliseert. Zoals Aarde verbonden is met het Noorden en de Winter, Lucht met het Oosten en de Lente, Vuur met het Zuiden en de Zomer, Water met het Westen en de Herfst. Zo kan je voor ieder element iets symbolisch neerleggen. Bijvoorbeeld: Aarde: een steen of kruiden, Lucht: een veer of wierook, Vuur: een kaars of vuursteen, Water: een schelp of bakje water. Maar het kunnen natuurlijk ook andere dingen zijn die jij vindt passen bij het element of windrichting.

Je kunt je altaar ook versieren met kleuren, bloemen en bladeren van het desbetreffende seizoen of jaarfeest. Door regelmatig je altaar te veranderen, blijft je energie in beweging.

Hoe begin je met een Altaar?

Ik was er dus al onbewust mee begonnen. Alleen was het bij mij overal in huis. Door een altaar maak je het meer gecentreerd en is de energie dus ook krachtiger. Zoek een tafeltje, kastje, plekje op je dressoir of wat dan ook goed voelt voor jou. Richt je altaar in zoals jij vindt dat een altaar eruit moet zien.  Je kunt dat doen aan de hand van de seizoenen en zijn elementen, maar dat hoeft niet. Elk moment mag jouw altaar een andere vorm krijgen door iets toe te voegen of weg te laten. Het is fijn om met een altaar bezig te zijn, omdat je dan bewust je energie naar iets toe richt. Je bent meer in het Hier en Nu en bewuster van je eigen gevoel en emoties. Eigenlijk is een altaar nooit af, maar verandert continue. Doe wat voor jou goed voelt en geniet er vooral van.