Ostara

Ostara: Het Keltische Lentefeest!

Ostara is het feest van oorsprong, van vernieuwing, van vruchtbaarheid, van hoop en wensen. Ostara doet met zijn eieren denken aan Pasen, maar dat is het zeker niet. Het is veel meer dan dat!

Lente-equinox

Ostara wordt gevierd wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, wanneer dag en nacht even lang zijn. Met deze Lente-equinox is de balans terug tussen donker en licht. En vanaf deze dag zullen de dagen langer worden en de nachten korter. We laten de Winter achter ons en verheugen ons op een nieuw avontuur. Het is tijd om weer in actie te komen.  

Lentegodin Ostara

Er worden tijdens dit feest velen vuren aangestoken. Om het oude te zuiveren, de zon nog meer kracht te geven en de Lentegodin, genaamd Ostara, te eren. Ze is de Godin van de stralende morgen, het stijgende licht, de tijd van vernieuwing. Zij brengt jeugdigheid en enthousiasme. Haar naam slaat dan ook op het Oosten, de richting waar het licht, de zon opkomt.

Nieuw leven

Met Ostara vier je traditioneel reiniging, nieuw leven, nieuw begin en de groei en vruchtbaarheid van de natuur. Ostara is een mooi moment om je dieper te verbinden met de energie uit de natuur, om balans te ervaren en open te staan voor vernieuwing. Verbind je met de magische groeikracht die nu heerst en gebruik dit voor datgene waar je meer groeikracht aan wilt geven.

Tradities

Ostara kent vele tradities. Het schilderen van eieren is er daar een van. De eieren staan voor nieuw leven oftewel nieuw leven in de natuur. De kleur rood staat voor levenskracht, groen voor groeikracht en geel voor de zon. De eieren staan in teken van de vrouwelijke vruchtbaarheid.

Ook de haan is verbonden met Ostara. De haan symboliseert de mannelijke energie. Hij kraait bij zonsopkomst en staat zo symbool voor het terugkeren van het licht. Om het land te zegenen werd eerst over de akkers een paal met daarboven op een haan rondgedragen. Daarna werden de gekleurde eieren begraven in de hoeken van deze akkers. Alles in teken van en voor vruchtbaarheid.

Pasen

Veel van deze oude “heidense” gebruiken zijn nu terug te vinden in de Christelijke Paasviering: Het schilderen van eieren, het ronddragen van de haan (Palmpasenstok), vuren maken en de haas als lentesymbool. Van oorsprong om de komst van de Lente te vieren, later door de kerk overgenomen en verbonden aan de verrijzenis van Jezus Christus.

 

Rituelen om je te verbinden met Ostara

Eieren schilderen

Verf eieren in de kleuren rood, groen en geel. Schrijf een wens op het rode ei. Houd dit ei in je handen en spreek vanuit je hart, je wens uit. Begraaf het daarna in de tuin. Dit ei staat symbool voor vruchtbaarheid en geeft kiemkracht aan jouw wens. Kleur nog een ei rood en geef deze, met de juiste intentie, aan iemand cadeau. Zo blijft de traditie bestaan.  

Voorjaarsschoonmaak

Bij een nieuw begin, hoort ook zuiveren van het oude: zuiveren van je huis en haard. Dus ruim je huis op, maak je huis schoon. Ontdoe jezelf van spullen die je niet meer gebruikt. Zeem je ramen en laat de zonkracht binnen.

Maar maak je huis niet alleen schoon met zeep en sop, doe het ook energetisch, zodat je huis ook gezuiverd wordt van emoties en andere energieën. Aqua de Florida is goed te gebruiken bij dit Ostara ritueel: het zuivert, verfrist en brengt positiviteit.

Lentewandeling

De zon komt 20 maart op om 06:43. Sta vroeg op en maak een wandeling tijdens deze zonsopkomst. Voel de aarde ontwaken door de eerste zonnestralen, zijn geluid (vogels) en zijn geur (ochtenddauw). Verbind je met de energie van het ontwaken van de dag, zodat datgene wat in jouw leeft ook mag ontwaken.

Of maak een Lentewandeling. Wandel in volle bewustzijn door de natuur. Voel de verandering van de energie om je heen, ben je bewust van de kracht van de zon en zie de tekenen van groei en kiemkracht in de natuur. Laat je verrassen door wat je onderweg tegenkomt, laat je verrassen door de cyclus van de natuur.

Altaar

Breng de Lente in huis door gebruik te maken van een Altaar. Het is de plek in huis die je verbinding met de natuur weerspiegelt en waarbij je de energie uit de natuur verwelkomt. Een altaar hoeft niet groot of erg aanwezig te zijn. Het is maar net wat goed voelt voor jou. Laat de Lente terugkomen in je altaar door het te decoreren met lentebloemen, lentekleuren, gekleurde eieren, plaatjes of beeldjes van lammetjes, etc. Zorg dat het nieuw leven en vrolijkheid uitstraalt, want dat is de energie die je in huis wilt uitnodigen!

Fijne Ostara, fijne Lente!