Dia de los Muertos

24 jaar geleden…

Dia de los Muertos, feest- en herdenkingsdag van de doden en wordt gevierd op 1 en 2  november. 24 jaar geleden heb ik dit feest in het echt meegemaakt in Mexico. Ik kon dit feest toen nog niet en was erg verrast toen ik door het stadje Valladolid liep waar het feest op dat moment volop gevierd werd. Er werd gefeest, gedanst, gezongen. Iedereen was mooi verkleed, alles was versierd in felle kleuren. De mensen waren erg vriendelijk en nodigden iedereen uit om mee te dansen, bekenden of onbekenden, het maakte niet uit. Het was een groot feest van verbinding, vrolijkheid en gezelligheid

Nu vind ik het erg jammer, dat ik toen de kennis niet had over dit feest. Dan was ik er langer gebleven, had ik meer foto’s gemaakt en zeker een aandenken gekocht. Maar nee, toen zat ik nog in de fase dat ik de doden eng vond en dat ik er niks mee te maken wilde hebben. Toch heeft Mexico toen voor mij veel betekent. Ik voelde me er erg thuis. De cultuur, de natuur, alles was prachtig. Wat ik meemaakte bij de oude tempels zoals Chichén Itzá, het was alsof ik terug in het verleden stapte en alles weer herbeleefde. Ik werd toen ook niet goed, viel bijna flauw, de gids verweet dat aan het warme weer, ik wist wel beter…

Het had zo moeten zijn…

Het had zo moeten zijn… eigenlijk hadden we een reis naar Egypte geboekt, maar deze werd geannuleerd door de aanslagen die toen in Luxor plaatsvonden. Het was er niet veilig. We moesten die week even schakelen en een andere reis uitzoeken….er waren nog plekken vrij op de vlucht naar Mexico. Ook goed, dachten we toen. Het had zo moeten zijn…alles wat we daar meemaakten…onvoorbereid…impulsief en op intuïtie kwamen we op de mooiste plekken uit en beleefden we de meest bijzondere avonturen. Het was een fantastische reis!

Nu op Dia de los Muertos denk ik terug aan die tijd en ben ik blij dat ik het feest in het echt heb mogen meemaken. Wat zou het toch mooi zijn als dit feest in Nederland ook meer de aandacht krijgt die het verdient.

Dia de los Muertos

“De dag van de doden” is een groot Mexicaans feest- en herdenkingsdag. Graven worden schoongemaakt en versierd met kaarsen en bloemen. In huis vind je speciaal gemaakte altaars met foto’s van de overledenen, wierook, bloemen, kaarsen en allerlei eten. Schedels zijn een belangrijk symbool, ze worden tentoongesteld om dood en wedergeboorte te symboliseren. Vroeger gebruikte men echte schedels, nu zijn het vaak schedels gemaakt van chocolade of suiker.

Zowel bij de graven als in de straten wordt er gefeest. Volwassenen en kinderen worden geschminkt als skelet, de een sober, de ander met mooie versiersels en kleurtjes. De kleding is erg vrolijk en kleurrijk.

“De dag van de doden” wordt gevierd op twee dagen. Op 1 november worden de zielen van alle overleden kinderen verwelkomt op aarde. Op 2 november is het de beurt om de volwassenen te verwelkomen. Dia de los Muertos is een groot uitbundig familiefeest, er wordt volop gedanst, gezonden en gegeten.

Voor de Maya’s en de Azteken is het altijd al een ritueel geweest om de doden te vereren. Eigenlijk werd Dia de los Muertos gevierd in de negende maand van de Azteekse kalender (augustus). Nadat de Spanjaarden en de katholieke kerk hun intrede maakten werd deze dag verplaatst naar de katholieke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen.

Allerheiligen en Allerzielen

Hier in Nederland wordt meer aandacht gegeven aan Allerheiligen en Allerzielen. Allerheiligen is een feest ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren en wordt net zoals Dia de los Muertos gevierd op 1 november. Allerzielen vindt plaats op 2 november. Het is een herdenkingsdag voor alle overledenen. Vaak worden er op die dag extra bloemen bij de graven gelegd. Beide feestdagen lijken op Dia de los Muertos, maar worden meer in stilte gevierd.

Het “graf” in onze tuin wat als aankleding werd gebruikt voor Halloween, wordt nu omgetoverd in een graf behorende bij Dia de los Muertos met kaarsen, bloemen, eten en drinken.

Ik wens je een fijne Dia de los Muertos toe!