Samhain/Halloween

Vandaag vieren we Samhain en/of Halloween. We vieren de overgang van licht naar donker. De klok is vannacht al een uur teruggezet. De donkere periode is nu meer zichtbaar, tastbaar en voelbaar dan ooit tevoren.  

Nieuwjaarsfeest

Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest. Vroeger kon men alleen de seizoenen zomer en winter, het licht en het donker. Voor de Kelten ontstond alles uit het donker. Donker is zowel de dood als de wedergeboorte. De start van de winter, is de start van een nieuw jaar. Een moment van oud en nieuw en een moment van inspiratie en stilte. Wat zal deze winter ons brengen?

Voorouders

In het donker is de sluier tussen het aardse leven en de spirituele wereld het dunst. Dit betekent dat de scheiding tussen de zichtbare en onzichtbare wereld vervaagd. Zo werden met Samhain ook de doden verwelkomt en stond er drinken en eten voor ze klaar. Samhain is de periode om de kracht van al onze voorouders te voelen en te ervaren. Om ze te bedanken voor hun inzet in hun leven, wat de basis heeft gevormd voor ons leven. Het is niet alleen het gezin waarin je bent geboren en/of bent opgegroeid wat jouw basis vormt. Het gaat veel verder dan dat. Jouw oorsprong ligt in een ver verleden, een verleden wat wellicht nog diep in jouw verborgen ligt. Een verleden vol wijsheid, kracht, vertrouwen, erkenning, warmte en onvoorwaardelijke liefde.

Het is nu de tijd om te voelen wie je daadwerkelijk bent en wat jou zo bijzonder maakt.

Neem vanavond de tijd om even stil te staan bij jezelf en je te verbinden met je diepe, verre verleden. Ga voorbij je grenzen, voorbij je kaders van denken en kunnen.

De Kelten leefden volgens de cyclus van de natuur. Het is de cyclus van ons leven. Vanuit de natuur is niks eindig, alles is oneindig.  

Halloween

Heel anders is Halloween…Halloween wordt meer gezien als een feest waarbij angst vooral een rol speelt. Hoe enger, hoe beter. Huizen worden versierd en verlicht met spinnen, skeletten, enge monsters, spoken, pompoenen, etc. De focus ligt op het weren van “kwade” en dolende geesten. Het is een tijd van horrorfilms en enge verhalen. Zo tegenstrijdig met Samhain en Dia de los Muertos, waar het juist gaat om gezelligheid, vreugde, liefde en verbinding.

De essentie hetzelfde: contact met de overledenen.

Ik wens je een fijne Halloween, Samhain en Dia de los Muertos toe!