Voorouders

De tijd om je voorouders te eren…

Samhain, het Keltisch Nieuwjaarsfeest wat begint als de zon ondergaat op 31 oktober tot zonsondergang op 1 november. Het is de avond dat de sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden het dunst is en dat communicatie met diegenen die zijn heengegaan veel makkelijker is.

Het is de tijd om je voorouders te eren en herdenken. Dit kan je doen door middel van een altaar met kaarsen en foto’s van personen die voor jou een betekenis hebben in dit leven. Een andere mooie traditie is een extra bord plaatsen bij het diner om zo je voorouders te verwelkomen.  

En wie zijn dan je voorouders?

Dit gaat veel verder dan je familielijnen en/of generatielijnen. Voorouders is alles en iedereen waar jij je mee verbonden voelt. Die je zijn voorgegaan waarbij hun verleden de basis legde voor jouw heden. Voorouders kunnen je gids zijn, je wijsheid, je voeding en je innerlijk weten. Het is de energie die ons verbindt en de normen en waarden die jij nastreeft.

Ook vanuit de Maya’s en Azteken werden de voorouder, de doden, vereert. Men bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren. DIA DE LOS MUERTOS is nu een Mexicaans feest- en herdenkingsdag. Ook hier gelooft men in de terugkeer van de doden en eert men hun voorouders met samenzijn, verbondenheid en gezelligheid.

Bij HALLOWEEN ligt de focus anders, dan worden pompoenen en maskers gebruikt om juist de “kwade” en dolende geesten af te weren. Hoe enger, hoe beter. Kaarsen voor de ramen zorgen dan voor een veilige terugkeer van de overledenen.

Samhain, Halloween, Dia de los Muertos:

Het is een mooie tijd om na te gaan wie je echt van binnen bent, waar jouw oorsprong ligt, met wie jij je verbonden voelt en waar jouw normen en waarden op zijn gebaseerd.