Als je in een appel bijt…

Appels worden dagelijks gegeten. We weten dat het gezond voor ons is en denken er verder niet over na. Maar wist je dat een appel meer is dan een gewoon stuk fruit? Appels zijn het symbool van wijsheid, liefde en magie.

Appel in sprookjes

De appel komt als symbool veel voor in sprookjes, mythes en legendes, zowel positief als negatief. Iedereen kent wel de appel uit het sprookje van Sneeuwwitje of de appels van de appelboom van Vrouw Holle. Of wat dacht je van de appel in het verhaal van Adem en Eva. En in het sprookje van de Vogel Greif genas een prinses van haar ziekte door het eten van appels. En zo zijn er nog veel meer sprookjes waarin de appel een belangrijke rol speelt.

Appel als symbool van liefde en vruchtbaarheid

In de Griekse mythologie is de appel verbonden met de Griekse Godin Aphrodite, de Godin van Liefde. Iemand een appel geven is een teken van liefde. Het samen delen en eten van een appel zorgt voor verbondenheid.

Vroeger werd een appel ook gebruikt bij het zegenen van huwelijken, maar ook als voorspelling van de vruchtbaarheid binnen het huwelijk: De rijkdom aan pitten gaf informatie over de vruchtbaarheid van het stel.

De appel was dan ook een geliefd offer voor godinnen die vruchtbaarheid schonken.

Tevens kom je in de Griekse mythologie het verhaal van “De gouden appels van Hesperiden” tegen. Een huwelijksgeschenk van Gaia aan Hera toen zij trouwde met Zeus. Degenen die van deze appels aten werden onsterfelijk. Het verhaal gaat over Herakles die in opdracht van Eurystheus deze appels moest stelen.

Ook in de Noorse mythologie speelt de appel een belangrijke rol. De appel is hier verbonden met de Noorse Godin van jeugdigheid Idunn. Ze is de bewaarster van de appels der jeugd, die de goden de eeuwige jeugd gaven.

Appel als symbool van wijsheid en magie

De appel is ook verbonden met hekserij en magie. De vrucht was een teken van wijsheid, liefde, vruchtbaarheid en onsterfelijkheid. De appel werd zo veel gebruikt in drankjes, offers en rituelen.

En als je een appel dwars doormidden snijdt ontstaat er een pentagram (een vijfpuntige ster). Dit pentagram werd gebruikt als orakel, als toekomstvoorspellingen.

Een pentagram is ook een teken van kracht en bescherming. Het symboliseert de verbondenheid van de vijf elementen. Een appel, doormidden gesneden, met een zichtbare pentagram geeft kracht aan je intenties en wensen. Leg deze appel op je altaar, vensterbank of ander mooi plekje in huis, je zal de kracht en bescherming ontvangen totdat de appel langzaam wegrot. Of sprenkel wat kaneel over het pentagram om voorspoed en overvloed aan te trekken.

Zet een mand met appels bij je voordeur, als bescherming en als teken van onvoorwaardelijke liefde.

Ook bij de Kelten was de appel heilig. De appel werd verbonden met het Keltisch jaarfeest Mabon. Het laatste oogstfeest dat in teken stond van de appeloogst. De appel werd daardoor het symbool van dankbaarheid, van overvloed en voorspoed.

Ook met het Keltische jaarfeest Samhain, wordt de appel symbolisch gebruikt. Met Samhain is de sluier tussen de aardse wereld en de geestenwereld het dunst. Met dit feest nodigen we onze voorouders en andere overleden dierbaren uit om bij ons te zijn. Een bord eten wordt voor ze klaargezet. Voor de dolende geesten werden er appels begraven langs de kant van de weg, uit liefde voor hun bestaan.

Appelboom

Naast de appel, werd de appelboom in oude mythologie vaak gezien als een van de meest heilige bomen. Je komt hem in mythes en legendes vaak tegen als symbool van goede gezondheid en toekomstig geluk. Het gebruik van een appelboom als geboorteboom is dan ook een eeuwenoude traditie. De boom wordt geplant bij de geboorte van een kind. Ook werd een appelboom vaak naast een huis geplant ter bescherming, maar ook om liefde te ontvangen. In China staat de appelboom voor vrede.

Dus… als je nu in een appel bijt….weet je dat je niet zomaar in een stuk fruit bijt….het is het symbool van liefde, van jeugdigheid, van onsterfelijkheid en van dankbaarheid. Eet smakelijk!