Een magische zaterdag

Zaterdag 31 oktober, een bijzondere dag.

Velen denken dan aan Halloween, het griezelige feest met versierde huizen, verkleedde mensen en met de dood als thema. Het feest krijgt steeds meer betekenis in Nederland. Halloween, de een houdt ervan, de ander vindt het verschrikkelijk.

Maar op zaterdag 31 oktober wordt niet alleen Halloween gevierd. Voor mij staat deze dag in het teken van het Keltische jaarfeest Samhain. Een feest dat al gevierd werd lang voordat Halloween bestond. Het is het feest van de natuur, het feest dat de winter aankondigt.

Maar Samhain kondigt niet alleen de winter aan, het is meer dan dat. Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest. Het is het feest wat het begin en het einde viert. De cirkel van het leven. Het feest begint bij zonsondergang en duurt tot middernacht. Het is een intens en warm feest van pure liefde en verbinding. Gedurende deze nacht is de sluier tussen de wereld van de levenden en de doden erg dun. Met dit feest nodig je al je overleden dierbaren en voorouders uit. Denk aan de film Coco. In deze film wordt het feest Dia de los Muertos gevierd, wat valt op 1 november. Dit feest heeft vele overeenkomsten met Samhein.

Maar er is nog meer….zaterdag 31 oktober is het ook Volle maan. En niet zomaar een Volle maan, dit is de tweede Volle maan van de maand oktober en wordt daardoor Blauwe maan genoemd. Het is de kleinste maan van het jaar.

Iedere Volle maan heeft een naam en thema. Deze blauwe maan heet de Jachtmaan. De naam komt uit de tijd dat er gejaagd moest worden voor vlees in de wintermaanden. Bij het zien van de Jachtmaan wist men dat ze zich voor moesten bereiden voor de winter die zou komen.

Transformatie is het thema wat hoort bij deze Volle maan. Transformatie voor het gene wat je los wilt laten en wat mag blijven bestaan. Maar ook om je comfortzone te verlaten en je angsten onder ogen te komen.

Hoe mooi is het dat deze Volle maan precies samenvalt met Samhain. Het feest dat je samen viert met je overleden dierbaren en voorouders. Het feest dat je laat weten dat je niet alleen bent en er niet alleen voor staat. Gebruik deze prachtige magische energie voor de transformatie die je in gang wilt zetten. Zij zullen je beschermen en begeleiden in de donkere tijd die komen gaat. Wees dankbaar en vergeet ze niet. Brand kaarsen zodat zij de weg naar jou vinden en eer je voorouders door een extra bord neer te zetten bij het diner. En als de maaltijd voorbij is zet je dit bord buiten.