Fijne Yule (Kerstmis)!

Yule: Het Midwinterfeest

Yule wordt gevierd op de kortste dag en de langste nacht van het jaar. Dit jaar valt dat op 22 december. Met Yule wordt de geboorte van het licht gevierd. In de nacht van Midwinter is vuur heel belangrijk. Het symboliseert de terugkeer van het licht. Licht brengt blijdschap en warmte. Het licht staat symbool voor het leven.  De terugkeer van het licht was heel belangrijk voor onze voorouders: meer licht betekent meer zon en warmte hetgeen een nieuwe groeiperiode voor de gewassen betekend.

In de winter keren we terug naar binnen, terug naar de essentie. En soms moeten we even door wat donkere lagen heen om het licht, de kern in ons zelf weer te vinden. Het is een mooie tijd om de donkere en lichte kanten van jezelf te onderzoeken. Licht kan niet zonder donker. Yule staat in het teken van licht èn donker. Licht en donker horen bij elkaar. Het gaat om de balans, want alleen dan kan je ècht het licht ervaren.

Alle Keltische feesten zijn sterk verbonden met de natuur. Men volgt de cyclus van de natuur. De zon staat nu 12 nachten stil voor hij weer begint te draaien. Een magische tijd wat de rest van het jaar kan beïnvloeden. Een mooie tijd om eens extra stil te staan bij jouw oorsprong, bij jouw wensen, bij jouw leven. Los van jouw opvoeding, kennis en ervaringen. Ga dieper, volg je gevoel en kom tot jouw kern.

Yule is natuurlijk verbonden met Kerst. Of nee andersom…Kerst is natuurlijk verbonden met (ontstaan uit) Yule. De kerstboom heeft alles te maken met de levensboom van de oude Kelten en Germanen. De Germanen staken de boom in brand, voor de Kelten zijn bomen heilig en deze versierden ze. De Kerstboom is bedoeld om de aankomende groene periode in te luiden. Wintergroene takken symboliseren de overleving van de natuur. De boom wordt versierd met rode appels die staan voor levenskracht, zilveren ballen staan symbool voor de maan en gouden draden symboliseren het zonlicht.

Zoek je een mooi ritueel voor Yule?

Er zijn er natuurlijk tientallen te vinden op het internet. Ik wil er twee met je delen:

1: zonsopkomst

Ga vroeg je bed uit op 22 december en wacht tot de zon opkomt. Verbind je met de energie van deze opkomende zon, voel de energie. Dit zijn de eerste zonnestralen na de balans van Midwinter. Het is het licht dat verandering brengt. Voel de geboorte van het licht in de natuur en in jou.

2: Yule-tak

Zoek een mooie droge tak.  Schrijf drie wensen op drie briefjes: één voor jezelf, één voor iemand anders en één voor de wereld. De wensen moeten voor iedereen goed zijn en mogen niets of niemand schaden. Hang deze briefjes met rode linten of touwtjes aan de tak. Verbrand de tak met de wensen tijdens Yule buiten, de rook neemt de wensen mee naar de goden….

Ik wens iedereen een fijne Yule (Kerstmis) toe!

Liefs Ellen