Vriendschap


A friend is one of the nicest things you can have,

and one of the best things you can be.

-Winnie the pooh-

 

Vriendschap

Zo waardevol, zo eenvoudig en ook o zo complex.

Want wat is vriendschap nu eigenlijk? Hoe voelt vriendschap? Iedereen geeft hier wel een andere definitie aan. Voor de een iets onvoorwaardelijks, voor de ander ook met verwachtingen. Vriendschap laat zich moeilijk omschrijven, het is puur een gevoel.

 

Volgens Wikipedia is vriendschap:

Een nauwe (over het algemeen niet-seksuele) relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.

 

Vriendschap hoort bij onze basisbehoeften, bij onze emotionele ontwikkeling.

Vriendschap begint al in onze kinderjaren. We hebben iemand nodig waar we ons goed bij voelen, die we kunnen vertrouwen, waar we onze verhalen bij kwijt kunnen. We hebben vriendschap nodig om onszelf te kunnen ontwikkelen, voor het vormen van onze eigen normen en waarden. Vriendschap is ook nodig om jezelf èn anderen te begrijpen. Om je emoties te kunnen plaatsen, te vormen en te waarderen. Vrienden spiegelen jouw behoefte, je emotie, je zoektocht naar wie je bent en/of wilt zijn. Daarom veranderen vriendschappen ook in de loop der jaren. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen hebben een soort van houdbaarheidsdatum. En beide is prima. Soms raak je elkaar kwijt, vind je elkaar jaren later weer terug en voelt het weer als vanouds.

Bij vriendschap gaat om de verbinding, de emotie, het vertrouwen, het gevoel van eigenwaarde. Echte vriendschap is onvoorwaardelijk. Het gaat om het respect naar elkaar toe, jezelf bij die ander kunnen zijn. Vriendschap kan simpel zijn, maar helaas is dat het niet altijd. Dat komt door onze emoties. Door onze emoties zien we de dingen vaak anders, horen we niet alles even goed en gaan onze gedachtes een ander beeld scheppen. We creëren verwachtingen. Verwachtingen van ons zelf en van de ander. Maar is dit altijd even oprecht? Het is wat ons mens maakt, maar dat maakt het er niet makkelijker op.

Vriendschap kan ook veranderen, niet alleen omdat de ander veranderd, maar omdat jij verandert. Daardoor kan de ene vriendschap hechter worden, terwijl de andere vriendschap wat meer op de achtergrond verdwijnt. Vriendschap kan opgebouwd worden in de jaren, maar het kan er ook zijn in een seconde. Het is de situatie, de omgeving, de plek, de behoefte, de interesses die van invloed zijn. Je ontmoet elkaar op een bepaalde plek, onder bepaalde omstandigheden. Het is het gevoel, de herkenning, de geborgenheid en veiligheid die je ervaart in jezelf en bij de ander. Het is geven en nemen, zonder er iets terug voor te moeten doen of te krijgen.

Vriendschap is er in verschillende lagen, op verschillende niveau’s, van zeer hecht tot vluchtig. Vrienden zijn er in allerlei soorten en maten. Het maakt niet uit of je ze nu elke dag, week of maand ziet. Vriendschap kent geen tijd en ruimte, vriendschap is tijdloos en open.  Het is de verbinding, het gevoel van dankbaarheid, genegenheid, er mogen zijn. Vriendschap is geliefd zijn, erbij horen, erkenning als persoon.

Iedere vriendschap is anders en heeft zijn eigen functie. Je herkent dat misschien wel. Met de een ga je graag naar de bioscoop, met de ander graag naar de stad. Weer een ander zoek je op als je verdrietig bent of als je wilt praten. Iedere vriendschap heeft andere eigenschappen. Het gaat op dat moment om het samen zijn, er voor elkaar zijn. Vrienden geven je comfort en zelfvertrouwen.

Neem vriendschap niet voor lief. Ben dankbaar. Vrienden laten je zien dat je er mag zijn, dat je hun vriendschap waard bent. Iedereen draagt iets kostbaars in zich en iedereen draagt een rugzak. Soms wil je alleen zijn en op andere momenten juist niet. Respecteer elkaar en de mooiste vriendschappen ontstaan. Vriendschappen die gebaseerd zijn op wie je bent gaan langer mee dan vriendschappen gebaseerd op wat je doet of wat je hebt.

 

Liefs Ellen