“Go with the flow”

Go with the flow….

Een bekend gezegde, wat in eerste instantie bedoeld is om rust te creëren, maar nu in deze tijd, in veel gevallen ook weerstand en irritatie oproept…. Want wat is de “flow”? En welke “flow”? Het vervelende, maar ook fijne is dat dat voor iedereen verschillend is. Voor de een is de “flow” rafting op een wilde rivier, voor de ander dobberen op een luchtbed in de branding van de zee. Met andere woorden: de een voelt zich thuis in een omgeving waarin veel gebeurt, de ander voelt zich thuis in een omgeving waar alles even stil staat of langs hem heen gaat.  

Je eigen weg

Waar het omdraait is dat er geen standaard “flow” is. Iedereen bewandelt zijn eigen weg. En hoewel je het misschien niet altijd eens bent of jezelf kunt identificeren met andermans keuzes, moet je begrijpen dat alle mensen zich op hun eigen manier en op hun eigen tempo ontwikkelen. De gebeurtenissen en omstandigheden die ons leven vormgeven zijn uniek. Datgene wat jou diep en persoonlijk raakt, kan bij iemand anders heel anders aanvoelen. Daarom bewandelen we allemaal onze eigen wegen, wegen die nodig zijn voor onze eigen persoonlijke ontwikkeling. Geef jezelf en anderen de ruimte, de tijd en de steun om hun eigen weg te bewandelen, hun eigen ontwikkeling te volgen en hun eigen waarheid te ontdekken.

Want wat is goed? Wat is fout? Wat is beter? En wat is minder?

Er is geen goed of fout, minder of beter. Wij mensen zijn gewend alles te labelen, een waarde aan iets te geven, een oordeel, maar al met al is een situatie gewoon een situatie. Dat we dingen anders willen, is altijd al zo geweest. Alles is in ontwikkeling, alles verandert, alles beweegt, ook jij. Er is altijd een oude situatie en een nieuwe. Alles is één en is verbonden met elkaar. Alles heeft zijn voor- en nadelen, welke keuze je ook maakt, welke stap je ook zet. Het is maar net waar je je op een bepaald moment op richt, wat je verwachtingen zijn of waren om de voor- en nadelen in iedere situatie te kunnen en willen zien. Het oude komt nooit terug, want oud is al veranderd in nieuw, en het nieuwe zal nooit bestaan, want nieuw ontwikkelt zich altijd opnieuw en is daarom al snel oud. Zie je alleen maar nadelen in een bepaalde situatie, zoek dan naar de aanwezige voordelen. Zie je alleen maar voordelen, ben je dan ook bewust van de verstopte nadelen.

Veranderingen

De weg naar een nieuw begin of gewoon een weg…is een weg zonder einde. Zorg dat je af en toe een afslag neemt om te ontdekken wat er te ontdekken valt. Blijf niet vast zitten in een stroming die is gecreëerd. Ben je bewust van de sterke onderstroming, je intuïtie, die weet waar je moet uitstappen, waar je moet zijn.

Luister naar jezelf

“Go with the flow” wil eigenlijk zeggen: Luister naar jezelf, naar je lichaam, naar je gevoel. Voel hoe je lichaam reageert in bepaalde situaties en neem dat mee in de keuzes die je maakt. Wat je ook doet, de bewegingen in het universum gaan gewoon door, het ene proces gaat over in een andere en zo steeds verder. De kunst is om alles wat op je pad komt te accepteren zoals het is. En dat wil niet zeggen dat je het er altijd mee eens moet zijn. Zeker niet. Sta open voor het moment en weet dat er in ieder moment voor- en nadelen zijn. Realiseer je dat je niet alles in het leven in de hand hebt. Soms geeft het leven je niet wat je wilt, maar komen er daardoor wel andere mooie dingen op je pad. En wees dankbaar voor datgene wat wel goed gaat, wat gaat zoals je wilt. Accepteer niet alleen perfectie, accepteer ook imperfectie. De wereld verandert de hele tijd, jij dus ook. Probeer niet alles hetzelfde te houden, want dan sta je stil. Doe wat je wilt doen en laat de verwachting van het resultaat los. Zo kan je genieten van wat het leven je te bieden heeft.  

“Follow, follow the sun
And which way the wind blows
When this day is done
Breathe, breathe in the air
Set your intentions
Dream with care
Tomorrow’s a new day for everyone
A brand new moon and brand new sun”