Herfst

Herfst, een prachtig seizoen met vele warme kleuren. De bladeren van de bomen verkleuren in allerlei verschillende tinten rood, oranje, geel en bruin. De bladeren vallen van de bomen en creeren een prachtig zacht tapijt. Het nodigt uit om even stil te staan. Om rond te kijken, om de kleuren en geuren op te nemen. Om de streling van de wind en de zon te voelen op je wangen, op je huid. Laat je omarmen door de herfst. Het geeft je warmte, rust, geborgenheid en maakt je klaar voor verandering die gaat komen.

Herfst biedt je een periode aan om tot rust te komen, om even stil te staan en te kijken waar je nu staat in je leven, wat je tot nu toe hebt bereikt en wat er nog voor je ligt. De herfst is een periode om datgene wat we niet meer nodig hebben of wat ons tegenhoudt los te laten. Zoals een boom zijn bladeren loslaat en teruggeeft aan de aarde. Zodat er ruimte, plaats ontstaat voor het creeren van nieuwe bladeren en deze te laten groeien.

Met de herfst worden ook de avonden weer kouder en sneller donker. Herfst geeft de tijd aan om weer naar binnen te gaan. Iedereen trekt zich terug: Binnen in huis gaan de kaarsjes aan, de verwarming aan: licht, warmte en gezelligheid. Maar ook geborgenheid. Er wordt ruimte gecreerd om naar binnen te keren in jezelf. Om onze maskers af te zetten en weer contact te maken met je pure ik: degene die je werkelijk bent. Dit om echt te kunnen voelen wat je los mag laten en wat naar voren mag komen.

En juist die maskers afzetten is moeilijk. Het loslaten en mogen zijn is makkelijker gezegd dan gedaan. Velen van ons hebben dan ook last van een herfstdip. En dat gaat dieper dan de verandering van het weer, de lucht, het licht. Het is de verandering in jezelf. Het is een proces van inkeer, aandacht en acceptatie. Een proces van vertrouwen. Zoals de boom vol vertrouwen zijn bladeren loslaat. Nieuwe bladeren komen immers vanzelf weer te voorschijn als de tijd daar is.

De herfst is een goede tijd om te ZIJN in plaats van te DOEN. Acceptatie leidt tot opluchting en ruimte voor jezelf, zodat je de mogelijkheden weer kunt zien, zodat datgene kan groeien wat mag groeien.

Of zoals het sjamanisme zegt: we gaan over van het element Vuur (zomer: bloei van je leven) naar het element Water (herfst: rijpen, oogsten en loslaten). Welke vruchten kunnen we oogsten, wat kunnen we achter ons laten en welke zaadjes gaan we planten?

Liefs Ellen