Het is Lente!

De Lente-equinox van vandaag 20 maart om 10:37, geeft de start van de Lente aan: De zon staat nu loodrecht boven de evenaar, dag en nacht zijn even lang. De balans is terug tussen donker en licht. En vanaf vandaag wint het licht het van de duisternis.

Wist je dat het woord Lente een oude afleiding is van het woord lang en betrekking heeft op het lengen van de dagen.

Ostara

Ostara is het Keltische jaarfeest dat de Lente viert. Ostara is de Godin van de stralende morgen. Zij symboliseert de overwinning van het licht en het aanbreken van de vruchtbare periode (Lente). Haar naam slaat dan ook op het Oosten, de richting waar het licht, de zon opkomt.

Alles is in balans. Dit seizoen biedt mooie kansen voor verbinding met de natuur, vernieuwing en het ervaren van balans. Op Ostara vier je traditioneel reiniging, nieuw leven, nieuw begin, en de groei en vruchtbaarheid van de wassende natuur. Met dit feest kan je de magische groeikracht van de lente aanwenden om iets dat je in gang hebt gezet te stimuleren en te versterken. Dit kan van alles zijn waar jij meer groeikracht aan wilt geven.

Symbolen van Ostara

De twee symbolen van Ostara zijn de haas en het ei. Beide symbolen zijn in vele culturen het symbool van nieuw leven. Een ei is zelfs het symbool van geboorte en nieuw leven, vruchtbaarheid en groei. Vroeger stopten boeren een ei in hun akker om de oogst te zegenen. De haas is eigenlijk een kip van Ostara die haar eieren constant verborg. Uit onvrede hierover veranderde Ostara haar in een haas om ze weer te zoeken.

Gekleurde eieren

Ostara wordt traditioneel gevierd met gekleurde eieren en lijkt daardoor erg op Pasen. De eieren staan voor nieuw leven, wat ook de lente aangeeft: nieuw leven in de natuur. De kleur rood is de kleur van het leven, groen staat voor de nieuwe planten die opkomen, en geel voor de zon. Kleur een ei rood en schrijf er een wens op. Houd dit ei in je handen en spreek vanuit je hart, je wens uit. Begraaf het ei daarna in de tuin. Vertrouw erop dat jouw wens in behandeling wordt genomen door de Lentegodin. Kleur nog een ei rood en geef deze, met de juiste intentie, aan iemand cadeau. Zo blijft de traditie bestaan.  

Reiniging en nieuw leven

Met Ostara is het ook tijd voor de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak! Zet vrolijke muziek op en maak je huis schoon, ontdoe jezelf van spullen die je niet meer gebruikt, zeem je ramen, was je gordijnen, etc.

Maar maak je huis niet alleen schoon met zeep en sop, doe het ook energetisch, zodat je huis ook gezuiverd wordt van emoties en andere energie├źn. Aqua de Florida is goed te gebruiken bij dit Ostara ritueel: het zuivert, verfrist, brengt positiviteit en is goed voor je innerlijke kind.

Altaar

Een altaar is een plek in huis die rust brengt en je verbinding met de natuur weerspiegelt. Versier je altaar met spulletjes die voor jou goed voelen en symbool staan voor Ostara. Bijvoorbeeld Lentebloemen, lentekleuren, plaatjes van konijntjes, lammetjes en gekleurde eieren. Plaats hierbij een gele kaars.

Chocolade eieren

Ook de chocolade eieren zijn verbonden met de viering van Ostara. Sommige mensen die de maanvieringen en de jaarfeesten doen houden de oude tradities van het Elfenvolk van de Keltische landen in ere. Het is een gebruik om eten en drinken tijdens de nachten van de jaarfeesten buiten te leggen voor de Elfjes. Met Ostara is het gebruikelijk om iets zoets neer te leggen zoals honing of snoep.

Haal de Lente in huis met bloemen

Haal bloemen in huis die horen bij de komst van de Lente: Tulpen, symbool voor vrolijkheid en liefde. Narcissen, symbool voor nieuw begin. Hyacinten, de bloem van de zonnegod Apollo en staat symbool voor vrede, toewijding en schoonheid. Maar ook voor geluk en liefde

Maak een Lente-wandeling

Maak niet zomaar een wandeling, maar maak een echte Lentewandeling door het bos of park en laat je verrassen door de tekenen van Lente die je om je heen ziet. Adem deze nieuwe Lente-energie in. En in die Lentesfeer zoek je wat kleine losse takjes uit die je vindt op de grond. Hier maak je thuis een grote of kleine bezem van. Deze bezem kan je goed gebruiken in het schoonmaakritueel of als decoratie op je altaar.

Fijne Ostara en geniet van de Lente!