“hier en daar”

“Hier en daar” of “hier en nu”

Als er geen tijd en ruimte bestaat, is er ook geen “hier en daar” of “hier en nu”. Is er alleen maar een staat van “zijn” en “weten”.  Maar als er wel tijd en ruimte bestaat en je zou een kans krijgen om door de tijd te reizen, waar zou jij dan naartoe willen gaan? Blijf je in de tijdslijn van dit leven, reis je naar een ver verleden of reis je naar de verre toekomst? Welke tijd spreekt jou het meeste aan? En waarom?  Waar zou jij naar toe willen gaan en wat zou jij mee willen nemen van daar naar hier?

Veel mensen willen nu graag ontsnappen uit het “hier en nu” en zien het meer als een “hier en daar”. Het wordt ze allemaal te veel. En iedereen reageert anders op de prikkels uit de buitenwereld. De een stopt zijn hoofd in het zand, de ander is als een bowlingbal en kegelt alle kegels in één keer om. Het een is niet beter dan het ander. Het aller moeilijkste van deze tijd is juist om in het “hier en nu” te zijn.

Maar wat is “hier en nu” nu eigenlijk?

Het wordt veel gebruikt, veel gezegd en ook veel geadviseerd. Maar als je de betekenis niet kent, niet weet waar en hoe je het moet zoeken, niet weet hoe je het moet voelen, dan is het lastig om te vinden. Het “hier en nu” vind je niet in een boek, in een supermarkt of waar dan ook. Het “hier en nu” zit in jezelf. Het gaat om hoe jij iets beleeft en ervaart. Het gaat om wat je behoeftes en wensen zijn en hoe je deze vervult. Iedereen is uniek en iedereen doet dit op zijn eigen manier.

En het voelen….ja ook dat is een verhaal apart. Er is geen handleiding over hoe je iets moet voelen. Je voelt wat je voelt, en dat kan van alles zijn.  Ieder persoon heeft zijn eigen level/niveau van voelen. Iedereen zit dan ook op een ander level/niveau van ervaren en leren, wat niet met elkaar te vergelijken is. Iedereen heeft dan ook zijn eigen unieke levenslessen. Het willen begrijpen hiervan past niet bij het voelen. Gevoel kent geen betekenis, geen waarde, het is er gewoon. Gevoel stroomt, neemt je mee en laat je ervaren. Gevoel laat zich niet vangen, vasthouden of tegenhouden. Het is er altijd, je hoeft alleen maar te luisteren.

Vaak krijgen we goedbedoeld advies van anderen. Ondanks dat het advies goed bedoeld is, hoeft het niet altijd goed te zijn voor jou. We hebben immers allemaal iets anders uit een situatie te halen. Iedereen denkt anders, heeft andere behoeftes, andere verwachtingen en overtuigingen. Adviezen worden vaak gegeven vanuit de gevoelens van de ander, wat de ander in zo’n situatie zou doen. Ken jezelf en zet alle adviezen en mogelijkheden naast elkaar. Voel dan in, wat op dat moment goed voelt voor jou. Dat is dan het gene wat je mag gaan doen.

Terug naar het “hier en nu”, het verbinden met je gevoel. Of het “hier en daar”, de verbinding met je verstand. Eigenlijk is er geen “hier en daar” en ook geen “hier en nu”. Hier is daar en daar is hier. Net zoals verleden, heden is en toekomst tegelijkertijd. Zo ook jij. Jij bent je eigen heden, verleden en toekomst en dat allemaal op hetzelfde moment. Dit wetende, kan jij in alles, je eigen innerlijke behoefte afstemmen met wat er op het moment gebeurt en hier een invulling aan geven. Oftewel bekijk het vanuit verschillende perspectieven, vanuit verschillende tijdslijnen: wat zou je gedaan hebben als dit gebeurde in het jaar 1600, en wat zou je misschien doen als dit gebeurt in het jaar 3000? Alle mogelijkheden zitten in je, alle kennis heb je al in je. Noem het fantasie, noem het wat je maar wilt. In gevoel is alles mogelijk. Gevoel laat zich niet sturen, gevoel is er en heeft een kracht in zich om te creëren, om te manifesteren. Iedereen heeft een behoefte en iedere behoefte vraagt om gevuld te worden. De invulling ervan is aan jou.

Dus als er geen “hier en daar” is en geen “hier en nu” bestaat, wat is er dan wel? Het mooiste en uniekste wat er is: JIJ!