Valentine’s day

Valentijnsdag, de dag van de liefde, de dag om extra aandacht te geven aan je geliefden. Ook bekend om de anonieme liefde. Maar Valentijn is meer dan je liefde aan een bepaald persoon te tonen. Het is meer dan liefde op afstand, heimelijke liefde. Het is het durven zeggen en uiten dat iemand je dierbaar is. Maar ook het in ontvangst nemen dat jij zelf het waard bent om van te houden. “Ik hou van jou” een zinnetje wat makkelijker gezegd wordt dan “ik hou van mij”.

“Ik hou van jou” wordt vaker gezegd vanuit het verstand, vanuit een verwachting, een hoop, dan vanuit een pure verbinding met iemand. Het echter “Ik hou van jou” is kwetsbaar durven te zijn, eerlijk durven te zijn, zonder verwachtingen. Het is het uitdelen van liefde, omdat jezelf liefde nodig hebt en een ander dat gunt.

Laatst kwam er een meisje met haar moeder mijn praktijk binnen. Ze vertelde me dat ze graag liefde uitdeelde aan anderen. En daar is ze zo mee bezig, dat ze zichzelf hierin vergeet. Zo’n mooi puur kind. We maakten het tastbaar door als symboliek liefde als een grote taart te zien. Een taart die bestaat uit een heleboel taartpunten. Deze punten deelde ze vol overgave uit, met als resultaat dat er geen taartpuntje voor haarzelf achter bleef. Terwijl ze zelf ook zo’n zin had in taart.

En zo is het precies. Je kunt niet meer weggeven dan je zelf hebt. Daarbij is het voornaam dat je jezelf ook niet vergeet lief te hebben.

Behoefte aan Liefde en je verbonden voelen is een van onze basisbehoeften. We zijn allemaal op zoek naar en hopen op liefde en voelen allemaal de behoefte om ons verbonden te voelen met onszelf en met anderen. We hebben het nodig om te weten dat we er mogen zijn. De invulling van je basisbehoeften, van liefde en verbondenheid, kan anders zijn dan bij anderen, iedereen heeft zo zijn eigen manier om deze in te vullen. En dat is prima. Het gaat om het gevoel.

Valentijnsdag is jammer genoeg erg commercieel geworden. In mijn beleving is de echte boodschap van verbinding bij Valentijn weg. Prik door het commerciële heen en ontvang de onderliggende boodschap van Valentijnsdag. Iedereen vindt het fijn om dierbaar te zijn voor een ander; als vriend, vriendin, broer, zus, vader, moeder, collega, in wat voor relatie dan ook. In verbinding, zonder verwachtingen, maar in de puurheid van het menszijn. En wacht de volgende keer niet tot Valentijnsdag om iemand te laten weten dat ze je dierbaar zijn en belangrijk zijn in je leven. Je ontmoet mensen niet voor niets. Iedereen wilt gezien worden, gehoord worden en waard gevonden te worden. Jij ook!

Dus van mij naar jou: een dikke knuffel omdat je het verdient!

“Let all that you do be done with love”