Het Keltische jaarfeest Beltane

Ik houd van de Keltische jaarfeesten, met zijn symboliek en rituelen. Met zijn magie en verbinding met de natuur.

Beltane

Beltane is een van de belangrijke Keltische jaarfeesten. Het is het feest van de vruchtbaarheid en bevruchting, van het leven, van vuur, passie en liefde. De verbinding tussen het mannelijke en het vrouwelijke staat hierin centraal. Niet alleen letterlijk, ook symbolisch: verbinding en eenwording van de mannelijke en vrouwelijke energie in ieder van ons.  

Met dit feest werd de bevruchting van het land, het vee en de mensen uitgebeeld. Het feest wordt gevierd op 1 mei. Traditioneel start het feest na zonsondergang op 30 april met het ontsteken van het vuur.

Beltane-Samhain

Beltane is de tegenhanger van Samhain (Halloween). Waar met Samhain de winter werd ingeluid en de dood wordt gevierd, wordt met Beltane de zomer verwelkomt en het leven gevierd.  Bij beide jaarfeesten is de sluier tussen onze wereld en andere werelden erg dun. Waar het met Samhain makkelijk communiceren is met voorouders en overledenen, is Beltane de tijd waarin we contact maken met de wereld van de elfjes en de natuurgeesten.

Vuur

Beltaine is het Keltisch woord voor Mei. Maar Beltane wordt ook geassocieerd met de Keltische God “Bel”, de God van licht, vuur en zon. Het maken van vuur is daarom ook een belangrijk onderdeel van Beltane. Vee werd tussen de vuren door gedreven, voor vruchtbaarheid en voor het zuiveren van ziekten.  Ook werd dit vuur gebruikt om elkaar de liefde te verklaren door er overheen te springen.

Meiboom

Zoals elke Keltische viering gaat het feest om de symboliek. Symbolisch werden er in de dorpen meipalen (fallussymbool) geplaatst in Moeder Aarde. Deze werden versierd met linten, die tijdens/door het dansen om de paal werden gevlecht. De witte linten staan symbool voor de vruchtbaarheid van de man, de rode linten staan voor de vruchtbaarheid van de vrouw.

Ritueel

Met Beltaine kun je jouw eigen vruchtbaarheid en sensualiteit vieren.
Sta eens stil bij jouw eigen vrouwelijke en mannelijke energie. Zoek een tak (liefst eentje van Berk of Meidoorn) in de natuur en verbind deze twee energieën in jezelf door deze tak met rode en witte linten te versieren. Steek hierna een kaarsje aan ter ere aan de God Bel, God van licht, vuur en zon.

Fijne Beltane!