Imbolc

Imbolc

Het lichtfeest wat het begin van de lente inluidt…..

Imbolc is een feestdag, traditioneel gevierd vanaf de vooravond van 1 februari en gewijd aan de lichtgodin en vruchtbaarheidsgodin Brigit/Brigid. Imbolc is een zuiveringsfeest en wordt ook wel het ploeg- en zaaifeest genoemd.

Het is een van de vier belangrijkste festivals van de Keltische kalender die geassocieerd wordt met de vruchtbaarheid van de aarde. In het christendom kennen we het feest als Maria Lichtmis. Imbolc verwijst naar de ronde volle buik, de vrucht, van Moeder Aarde. Na de winter worden de akkers weer vruchtbaar gemaakt. Men viert de komst van de lente.

Imbolc: De hoop op wedergeboorte, de zon, het licht, de lente. Een eeuwenoud ritueel is om gedurende enkele minuten alle lampen in huis aan te doen. En bij dit ritueel werden ook veel witte kaarsen (vruchtbaarheid) aangestoken. Men vierde het licht in de duisternis, het ontwaken van het leven. De tijd van de eerste bloempjes die tot bloei komen (sneeuwklokjes) en de eerste lammetjes die geboren worden.

Imbolc geeft aan dat het tijd is om een grote schoonmaak te houden. We doen afstand van de winter en maken ons klaar voor de lente. (“ Februa” (uit februari) is het Latijns voor zuivering.) Breng nu je huis en jezelf op orde om “schoon” lente in te gaan.

Imbolc, een feest wat mij weer terugbrengt naar de Kelten, hun rituelen en hun pure verbintenis met de natuur. De eenvoud, de aanbidding, de verwondering en de overgave. Imbolc, een stukje oudheid, een stukje magie, een stukje in ieder van ons aanwezig…

Imbolc….een nieuw zuiver begin van een periode wat mag groeien en uiteindelijk gaat bloeien…

 

Een mooi ritueel bij Imbolc: Geef je huis een voorjaarsschoonmaak. Doe overtollige, overbodige spullen weg. Maak ruimte voor het creëren van nieuwe ideeën, het maken van nieuwe plannen en doelen. Maak daarna je huis energetisch schoon. Na deze grote schoonmaak steek je een witte kaars aan. Deze witte kaars staat symbool voor jouw licht, jouw wens, jouw intentie. De schone energie in jouw huis geeft het licht van deze kaars de ruimte om te kunnen branden, te kunnen stralen, jouw wens naar de kosmos te sturen en de deur te openen voor een nieuwe mogelijkheden. Laat deze kaars geheel opbranden. Fijne Imbolc!