Kerstmis

De een kijkt uit naar Kerstmis, de ander niet. Voor de een is Kerstmis een tijd van samenzijn, warmte en liefde, voor de ander verplichtingen, stress en ook verdriet. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen mening en idee over Kerst. En dat is goed.

Traditioneel…zetten we een kerstboom neer en kleden we deze mooi aan. Eerste of tweede kerstdag bereiden we een heerlijk diner voor en eten we samen met familie of vrienden. Spelletjes en puzzels komen weer tevoorschijn. Samenzijn met het gezin, familie of vrienden staat voorop. Voor de een heerlijk ontspannen moment, voor de ander een hoop stress. Stress voor het koken, stress voor het “moeten”.

De een pakt groot uit met Kerstmis: grote boom, aankleding, feestelijk diner, gala, netjes en in stijl gekleed. De ander houdt een pyjama-dag, modderen wat aan, gaan uitwaaien op het strand of pakken een filmpje in de bios. Het maakt allemaal niet uit wat je doet en hoe je het doet, als het maar voor jou goed voelt. Het gaat om de beleving.

Kerstmis … teken van de essentie. Wat is nu belangrijk voor jou…niet voor de ander…maar voor jou. Waar heb jij behoefte aan? Heb je deze dagen behoefte aan vrienden, familie om je heen, dan zoek je deze op of nodig je ze uit. Heb je daar juist geen behoefte aan, dan doe je dat niet. Volg je gevoel daarin. We hebben eerste Kerstdag, we hebben tweede Kerstdag, we hebben 365 dagen in een jaar. Laat iedere dag een kaarsje branden. Laat je hart spreken. Wacht daarvoor niet totdat het Kerstmis is.

Kerstmis… laat je even stil staan en laat je bewust zijn van het moment. Je zet de wereld om je heen even stil. Je gaat naar binnen, letterlijk en figuurlijk. Het contact met jezelf, jou pure ik. Wat heb je nodig, wie heb je nodig….Maar ook stil staan bij wat je al hebt: Je gezin, je kinderen, je vrienden, je huisdieren, je huis… Sta even stil bij het essentiële in het leven. De basis. De liefde die iedereen in zich draagt, die wij allemaal hebben. Zet je masker af, doe je mantel af. In de essentie zijn wij allemaal hetzelfde en Kerstmis laat je die essentie weer voelen. Even uit de drukte van het leven, van de maatschappij. Haal even diep adem en blaas langzaam uit en voel wie jij bent en waar het in het leven om draait.

Als Kerstmis een “moet” voor je is, dan is dat vaak een overtuiging. Kerstmis kan je vieren zoals jij het wilt vieren. Het gaat er niet om waar je bent, met wie je bent en hoe je Kerstmis viert. Het gaat om de beleving. Het gaat erom dat je je hart laat spreken, je hart laat stralen. Voor jou, voor iedereen. Wij zijn allemaal anders en toch allemaal hetzelfde en verbonden met elkaar. De verbinding van het leven.

Hoe jij ook Kerstmis viert, ik wens je hele fijne dagen toe!

 Liefs Ellen.