Balans tussen binnen en buiten

Gisteren ben ik gaan wandelen met een vriendin. We lieten ons deze keer niet tegenhouden door het weer. En eigenlijk… was het weer juist perfect: heerlijk fris, af en toe even flink die wind door je haren, de hagel zachtjes op je jas… Klinkt misschien raar, maar ik vond het echt heerlijk. We hebben soms ook zo’n negatief oordeel over het weer: te koud, te warm, te nat, etc. We blijven dan maar liever binnen en wachten op het juiste moment om naar buiten te gaan.
Maar eigenlijk geeft het weer je precies wat je nodig hebt, als je er maar voor open staat.

In de winter zitten we vaak binnen. Zijn we meer binnen dan buiten. En natuurlijk hoort dat ook bij de essentie van de Winter. Het naar binnen gaan, letterlijk en figuurlijk. De rust en tijd voor jezelf nemen. Zoals een beer zich oplaadt tijdens zijn winterslaap. Zoals een boom zijn blaadjes in de herfst heeft laten vallen, nu in de winter naar binnen is gekeerd om zijn energie straks volledig aan zijn knoppen te geven voor nieuw leven.

Velen van ons blijven nu ook liever binnen. Het is koud, het regent, het waait, het stormt…. Van de ene plek gaan we snel naar een andere plek. Het liefst zo snel mogelijk, met de auto, om alles te kunnen overbruggen. Er is altijd wel een reden te bedenken, waarom je snel even uit huis moet om dit en dat te doen. Om daarna weer snel thuis te zijn; droog, warm, veilig en knus. Voor de een ‘n feit, voor de ander een bewuste of onbewuste keuze.

Maar nu we zoveel binnen zitten, de ruimte volledig voor onszelf benutten, merk ik ook dat mensen tegen bepaalde processen aanlopen. Het wel willen, maar niet doen. Gedachten genoeg, ideeën genoeg, zelfs energie genoeg. Maar iets houdt ze tegen. Zijn het de donkere dagen, het weer…er is altijd wel een reden…

We vergeten de ruimte die we nodig hebben. De ruimte waarin we leven. De ruimte die invloed heeft op ons doen en laten. Ruimte voor onszelf, ruimte voor onze energie, ruimte om te kunnen loslaten en zeker ruimte om te kunnen ontvangen. Ruimte in het zijn, ruimte voor rust, ruimte voor erkenning en herkenning.

Nu we meer binnen zitten dan buiten, blijft onze energie ook binnen “hangen”. Iedere dag laten we energie los, stralen we energie uit. Zijn we bezig met ontvangen, geven, verwerken en loslaten. Deze energie moet kunnen stromen, ruimte krijgen om weg te kunnen. Je merkt het ook aan het schoonmaken: kamers zijn stoffiger, omdat er meer in wordt geleefd. Daar waar stof is, is energie. Maar die krijgen we niet simpel weg met een poetsdoek. Jouw emoties die in huis blijven hangen, maken jouw bewegingsruimte in huis kleiner. En op den duur ga je dat merken, je huis raakt vol en blijft vol.

Zomers zijn we meer buiten, hebben we vaker de ramen en deuren open staan. Er is meer balans in de stroming van onze energie. Het binnen en buiten is meer met elkaar verbonden. In de winter willen we de kou buiten laten, de warmte binnen. Terwijl de energie van de winter, ook al is deze koud, zo helder en puur is. Juist helderder en zuiverder dan in de zomer. Daarom is het goed om buiten te zijn. Om buiten de energie te ontvangen die je nodig hebt, om buiten de energie los te laten die je niet meer nodig hebt. Om dan vervolgens binnen in huis jezelf de ruimte te geven om deze nieuwe energie te laten nestelen in jou. De kans en ruimte te geven om iets te doen, om jouw energie te laten stromen, zodat jouw proces verder kan.

Het is daarom van belang dat je in de wintermaanden de balans tussen binnen en buiten behoudt. De energie schoont die in huis blijft “hangen”.

Dus doe je ramen open, laat de wind door je huis gaan. Om later alles weer te sluiten en te genieten van de frisheid en helderheid in je huis. Ga zelf regelmatig bewust naar buiten. Doe er wat langer over als je de vuilnis buiten zet. Of breng wat vaker de vuilnis weg. Zeem je ramen wat vaker, zodat de energie goed erdoor heen kan stromen. Allemaal aardse dingen die jou helpen in jouw energie, die jou helpen om de balans te behouden. Om jou ruimte te geven om jezelf te zijn.

Dus voel je dat je schoon moet maken, ruimte wilt creëren, maak dan ook energetisch schoon.

Tip: Aqua de Florida is een water die heerlijk is voor de wintermaanden. Spray in de hoeken van je huis of zet een schaaltje met aqua de florida water in je woonkamer. Je merkt dat er meer ruimte ontstaat. Dat het luchtiger aanvoelt. Aqua de Florida zuivert, reinigt je huis van aanwezige emoties. Maar het voedt jou ook van binnen: het geeft warmte, blijdschap en energie.

 Liefs Ellen