L van LOSLATEN

Bewustzijns ABC

Loslaten, een woord wat tegenwoordig veel gebruikt wordt. Je ziet/leest het overal. Bijna een heilig woord, althans zo komt het nu op mij over. Een woord wat zorgt voor ontspanning, genezing, heling. Het medicijn voor bijna alles. Maar is dat wel zo? Ik krijg er de kriebels van….

Hype

Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. En juist omdat het zo’n “hype” is kan het ook heel frustrerend zijn en dus tegenwerken. Want hoe laat je nou iets los? Fysiek natuurlijk makkelijk: je houdt iets vast in je handen en ..tada… je laat het los. Maar op emotioneel en mentaal vlak werkt het toch anders: Hoe meer je probeert los te laten, hoe meer je het vasthoudt. Je geeft het namelijk aandacht. En, ik weet het, het is cliché, maar zeker waar: dat wat je aandacht geeft, groeit. Dus wil je op emotioneel, mentaal gebied loslaten, draai het dan om. Focus niet op loslaten, maar op toelaten. Wat wil je toelaten? Waar wil je naartoe? Het is makkelijker om iets toe te laten, iets nieuws te leren, dan iets los te laten en/of af te leren. Als je iets nieuws toelaat, verdwijnt het “oude” (datgene wat je los wilt laten) vanzelf naar de achtergrond en uiteindelijk uit je systeem.

Toelaten

Dus in mijn praktijk spreek ik liever niet van loslaten, maar van toelaten. Loslaten kost energie, geeft de nodige frustratie als het niet lukt en zorgt voor weerstand. Toelaten geeft ruimte, maakt je nieuwsgierig en geeft je energie.