Litha – Midzomer

21 juni, de langste dag van het jaar, de kortste nacht, de start van de zomer.

Als Keltisch jaarfeest Litha genoemd. Met Litha bereikt alles een hoogtepunt,alles om ons heen is groen. Het keerpunt wordt gevierd, de langste dag, de meeste zonuren, men wacht de oogst af en de vruchtbaarheid van de gewassen is nu maximaal.

Litha is een vrolijk jaarfeest met muziek, dans en zang. Vuur is tijdens dit feest erg belangrijk: Midzomervuren werden ontstoken voor bescherming, reiniging, en om de zon te eren: de hoop dat de zon zijn warmte lang genoeg zal behouden om een goede oogst te bieden.

Een feest van vrolijkheid, kracht, overvloed, magische wensen en de kracht van de zon. De sluier tussen onze wereld en de wereld van de engelen is nu op zijn dunst.

Tijdens Litha is mede een belangrijk symbool. Mede is een alcoholische drank die gebrouwen word van honing. Incidenteel werd er geloofd dat, omdat de god en godin in mei trouwen, het ongeluk bracht als je als sterfelijke in mei zou trouwen. Veel vrouwen bleken na de mei vuren echter zwanger te zijn en zo kwam het dat juni een erg populaire maand werd om te trouwen. Dit is ook de reden dat in het Engels de periode na de bruiloft honeymoon heet, afgeleid van de naam honing.

Ik wens jullie een fijne Litha!

❤️ Liefs Ellen