Lughnasadh

Het is weer zover! Lughnasadh, het eerste Keltische oogstfeest, wat gevierd wordt op 1 augustus.

Lugh, Ierse zonnegod

Met dit feest wordt de Ierse Zonnegod Lugh geëerd. De legende vertelt dat Lugh zich opofferde om de cyclus van leven, dood en wedergeboorte door te laten gaan. Aan hem was de oogst te danken.

Eerste oogstfeest

Voor onze voorouders was dit een heel belangrijk feest. Een goede oogst betekende namelijk dat er voldoende was om de komende koude maanden te overleven.
Van het eerste geoogste graan werden broden gebakken en graanpoppetjes gemaakt. Van het brood werd een gedeelte verkruimeld en rond de huizen gestrooid voor bescherming tegen kwade krachten. De poppetjes werden gebruikt als amulet om de huizen van binnen te beschermen.

Het feest staat ook wel bekend als Lammas (Broodfeest)

Komst van de Herfst

Lughnasadh valt voor ons midden in de zomer, de tijd dat we juist genieten van de zon, van de welverdiende rust, van ontladen en opladen. Sta eens even stil en wees dankbaar voor wat je tot nu toe hebt bereikt. Waardeer wat je hebt, in plaats van wat je graag zou willen. Het feest symboliseert eigenlijk het einde van de zomer, de dagen worden immers korter en staat in het teken van de komst van de Herfst. Alles is aan verandering onderhevig, dus wees voorbereidt.

Viering Lugnasadh

🌽Versier je altaar en huis met graanhalmen. Heb je geen graanvelden in de buurt, haal dan mais in huis. Mais is ook een graansoort. En staat symbool voor rijkdom, overvloed, voorspoed en geluk en past dus perfect bij Lugnasadh.

🔥Maak een kampvuur. Vuur blijf een belangrijk symbool binnen de Keltische jaarfeesten

🍞Bak brood of rooster brood boven een open vuur.

🌳Maak een wandeling in de natuur en word je bewust van de veranderingen die de natuur al laat zien

✨Kristallen die passen bij Lughnasadh zijn citrien, aventurijn, kwarts en tijgeroog.

🌻Kruiden: bijvoet, basilicum, korenbloem, zonnebloem, ijzerhard