Maan van Ontwaken en Wedergeboorte

Volle maan 16 april 20:54

Het is weer Volle maan. De hele maan is verlicht en zichtbaar. Een periode om jezelf op te laden, om je energie vrij te laten stromen en om grootse veranderingen teweeg te brengen. Volle maan is bij uitstek geschikt om inzicht te krijgen in wat je hebt bereikt en gecreëerd en wat je volgende stappen zullen zijn.

Maan van Ontwaken, Maan van Wedergeboorte

Deze Volle maan van april is de Maan van het Ontwaken, Maan van Wedergeboorte, ook wel Kraaimaan en Roze maan genoemd. Het is de Volle maan voor Beltane, het Keltische jaarfeest van vruchtbaarheid. De tijd voor nieuwe processen, nieuw avontuur, nieuwe groei. Tijd om uit het ei te komen!

De lente is de tijd van de wedergeboorte in de natuur. Bij deze maan gaat het erom dat wat je gezaaid hebt nu aan het groeien is, net zoals in de natuur gebeurt.

Ram en Weegschaal

Met deze Volle maan mag je ook wat meer stil staan bij jezelf! En wellicht is dat nu makkelijker gezegd dan gedaan. Met de Lente komen we juist weer naar buiten, hebben we behoefte aan contact met anderen, willen we graag in verbinding komen en weer meer gezien en gehoord worden. Het is de energie van Ram die ervoor gaat, zich niet tegen laat houden door anderen, die houdt van actie en veranderingen. De maan staat echter in het teken van Weegschaal, die houdt van harmonie en veel waarde hecht aan bestaande relaties. Maar het is niet altijd mogelijk om iedereen tevreden te stellen en te houden. Het moet vooral niet ten koste gaan van jezelf. Het gaat om de balans tussen deze twee tekens. Het gaat om het gebied tussen zwart en wit, tussen wilskracht en kwetsbaar durven te zijn. Het gaat om het evenwicht te vinden tussen jouw eigen behoeftes en die van de ander.

Wees vooral jezelf en laat je beslissingen niet afhangen van wat een ander denkt of doet. Door echt jezelf te zijn, kun je er ook echt zijn voor de anderen om je heen.

Relaties

Kijk eens eerlijk en open naar jezelf en naar de mensen om je heen. Welke mensen hebben echt een plekje in je hart gekregen, wie geven jou energie zonder er iets voor terug te vragen. En welke mensen om je heen zijn er alleen maar omdat ze er zijn, vanuit loyaliteit, vanuit verleden, vanuit reden en/of overtuiging. Bij welke personen moet jij je verdedigen of overtuigen om jezelf te kunnen zijn en bij wie gaat het vanzelf, zonder oordeel of tegenprestatie. Deze Volle maan vraagt je om je relaties eerlijk en open te onderzoeken. Ga voor jezelf na wat jouw relaties je opleveren. Van wie krijg je energie en bij wie raak je je energie kwijt? Ben trouw en eerlijk aan jezelf, dan kan je ook trouw en eerlijk naar anderen zijn. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en degene waarvoor jij je hart hebt geopend te vertellen dat ze belangrijk voor je zijn, dat ze je dierbaar zijn, dat je van ze houdt. Beschouwd het niet als vanzelfsprekend, het is veel meer dan dat, het is kostbaars en waardevol.

Roze maan

Kleurt deze maan roze? Nee, de maan heeft deze naam gekregen omdat het nu de bloeitijd is van de Wilde Vlambloem. Deze bloem staat symbool voor nieuwheid, frisheid en loslaten.

Pasen

Deze Volle maan valt in het Paasweekend. Pasen is een echt Lentefeest en staat in het teken van Wedergeboorte, Nieuw leven, Nieuw begin. Maar weet: niet alle zaden ontkiemen, niet alle eieren komen uit, en diegene die uit komen vragen om kracht en bescherming.

Wilg

De boom die bij deze Volle maan hoort is de Wilg. De wilg laat alles doorstromen, zodat hetgeen wat er niet meer toe doet losgelaten kan worden. Ze helpt emoties te uiten en los te laten, zodat er rust en kalmte ontstaat. Maar de Wilg staat ook voor kracht en magie. Durf los te laten en laat je verrassen!

Verzamel met deze Volle maan wat wilgentakken en zet deze in een mooie vaas in huis. Een nieuw begin, een nieuw avontuur staat op je te wachten….

Een leuk ritueel bij deze Volle maan (bron: Lunadea.nl):

Teken je voet of je schoen na op een groot blad papier. Doe dat een paar keer alsof je een spoor van voetstappen maakt. Knip uit oude folders en tijdschriften woorden en afbeeldingen die te maken hebben met jouw dromen en doelen en plak die op de voetstappen, of kleur je voetstappen in met tekeningen en woorden die daarmee te maken hebben. Zo maak je een intuïtieve collage over jouw dromen en doelen. Hang je creatie op zodat je steeds weer denkt aan waar je naartoe wilt. Nog beter is om elke dag kort bij je collage te mediteren en jezelf steeds weer de vraag te stellen: wat kan ik vandaag nog doen om mijn doel te bereiken? Want elk stapje dichterbij is er weer één!