Opruimen

Opruimen…

De vakantie is bijna om. Voor veel mensen is de zomervakantie een periode van rust, genieten, nieuwe inzichten en energie opdoen. Het is dus ook een periode van loslaten, afsluiten, een nieuw begin, nieuwe uitdagingen. Je wilt de heerlijke rust en vrijheid van de vakantie behouden, meenemen naar het hier en nu, maar voor je het weet stap je weer in het vaste ritme, vaste gewoontes en loop je weer tegen dezelfde emoties aan. Juist al datgene wat je had los gelaten in de vakantie.

Opruimen…

Voor mij staat het einde van de zomervakantie gelijk aan het afsluiten van een bepaald jaar. Net zoals een schooljaar. Je sluit het ene schooljaar voor de vakantie af en begint na de vakantie aan een volgend, nieuw schooljaar. De vakantie wordt gezien als een periode van loslaten en opladen. Vol energie weer beginnen.

Opruimen…

Voor mij zijn, deze laatste dagen van de zomervakantie, ook de tijd om de kledingkasten weer te checken, welke zomerkleren kunnen weg, wat hebben we nog aan herfst-winterkleding dat nog past. Ook de schoolboeken van de kinderen zijn weer binnen, inmiddels gekaft en staan klaar voor een nieuw schooljaar. Tijd om stiften, pennen, potloden, gummen, etc na te kijken en indien nodig aan te vullen. En we kijken even alle kastjes en lades na. Daar wordt altijd, gedurende het jaar, van alles in gestopt, maar er komt maar weer weinig uit …

Dus wat heb je nog nodig en wat kan er de prullenbak in? Tijd om alles weer op te ruimen om weer klaar en vol energie aan een nieuw (school)jaar te beginnen.

Opruimen…wie kent dat niet?

Voor de een makkelijk, voor de ander moeilijk. Veel kinderen en volwassenen hebben moeite met opruimen. We bewaren het liefst van alles. Vooral het gene waar je goede herinneringen aan hebt of spullen die je hebt gekregen. En veel spullen kun je toch nog gebruiken of in de toekomst nodig hebben….

En daar wil ik het graag over hebben…de invloed van spullen op je energie.

Alles is namelijk energie. Elk mens straalt dagelijks energie uit en neemt energie van zijn medemensen en zijn omgeving op. De meeste mensen gaan helaas niet bewust met hun energie om en hebben onbewust veel last van bepaalde energieen in hun omgeving. Als je bedenkt dat alles wat wij als mens uitstralen altijd blijft bestaan, dan kun je je misschien ook voorstellen hoeveel energie er om ons heen is. Hoeveel energie er in de muren van je huis zitten, maar ook in de spullen die in je huis staan.

We hebben zowel energetisch als materieel teveel opgehoopte energie in ons leven. Spullen die op zolder liggen of in een la onder bed. Kinderkamers vol speelgoed. Spullen die er al weken, maanden of misschien wel jaren liggen. Deze spullen bezitten ook energie, energie die niet beweegt: opgehoopte, gebonden energie of te wel ballast.

Ons leven is altijd in beweging en brengt verandering. Spullen, materie, geven vaak een houvast. Men is vaak bang voor het onbekende. Materie is vertrouwd, tastbaar, iets waar je op terug kunt vallen. Maar materie, spullen, houden jou om dezelfde reden vast in je energie, nemen beslag op jouw ruimte. En iedereen heeft ruimte nodig in zijn eigen energie, om zich te kunnen ontwikkelen, om nieuwe stappen te zetten, om te stralen.

We zijn veel gevoeliger voor de onzichtbare wereld van energie dan we beseffen. Dus kijk je zolder of kasten eens na…liggen daar spullen die je al langer dan 1 jaar niet hebt aangeraakt. Vraag jezelf af waarom je ze nog hebt bewaard en kijk wat het met je doet. Geeft het je energie of trekt het energie van je weg…Houdt het je vast aan het verleden of geeft het je de energie die je nodig hebt voor nu of in de toekomst… Spullen die jou beperken in je energie doe je weg. Spullen die jou energie geven, gelukkig maken houd je.

Opruimen brengt rust in je huis, rust in je hoofd. Het geeft weer ruimte: ruimte in je huis, maar ook ruimte in je energie: Opruimen brengt je verleden en emoties op orde. Met als resultaat dat je veel duidelijker ziet wat je nodig hebt in je leven en wat niet of te wel; wat voor jou belangrijk is. Opruimen ontketent altijd een enorme stuwkracht. Het maakt vrij en gelukkig. Op onzichtbaar niveau begint de energie weer te stromen. Op zichtbaar niveau verandert het leven.

En met opruimen bedoel ik niet verplaatsen. Nee, opruimen is wegdoen: weggeven of weggooien. Uit je huis, uit je systeem.

Vooral voor kinderen en HSP-ers is opruimen erg belangrijk. Kinderen spelen en zien hun speelgoed niet als materie, maar als energie. Ze verbinden zich met hun speelgoed. Denk aan knuffels, poppen, auto’s, etc. Zodra er een verbinding is, blijft die verbinding bestaan en bezit het speelgoed energie: gebonden energie. Is een kinderkamer volgestopt met knuffels, speelgoed, poppen, boeken dan is deze kamer vol gebonden energie. Een kind verliest onbewust veel energie aan deze voorwerpen. Vooral voor voorwerpen die niet meer bij ze passen of een onaangename emotie losmaken.

Bezittingen kunnen bezit van ons nemen in plaats van andersom. Loslaten is belangrijker  dan toevoegen (Marie Kondo)

 Je bent je bezittingen niet. Je geeft heus niet je ervaringen of je identiteit op als je wat weggooit.(Marie Kondo)

 Opruimen is een onderzoek naar jezelf en een overgangsrite naar een nieuw leven  (Marie Kondo)