S van Spiegel

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt?

Zie jij jezelf als een persoon, als een mens of als een ziel. Of zie jij iets anders? Wanneer heb je voor het laatste echt naar jezelf gekeken in de spiegel? Wat is het eerste wat je opvalt als je in de spiegel kijkt? Is het je kleding, je ogen, je tanden, je huid, je glimlach? Hoe vaak kijken we wel niet in de spiegel, zonder dat we onszelf echt zien?

De wereld is ook als een spiegel

Kijk er boos in en zij kijkt boos terug, glimlach en zij glimlacht ook.

We spiegelen meer dan we daadwerkelijk in de spiegel kijken. Als we op straat lopen, kijken we naar de ander: wat heeft die aan, hoe ziet die persoon eruit, hoe loopt deze, wat doet deze? Tegelijkertijd vergelijken we deze personen met onszelf, hoe zie jij eruit, hoe loop jij erbij, wat ben jij aan het doen? Noem het vergelijken, noem het spiegelen. Vaak spiegelen we een ander ook onbewust: we nemen dezelfde houding aan, we nemen dezelfde manier van praten aan. Het is een onbewuste manier van verbinden.

Weerspiegeling

Spiegelen is ook aan manier van inzichten ontvangen, van zelfkennis en waarheid. Alles en iedereen die je in je leven tegenkomt, weerspiegelt iets van jou. Vooral diegene die je inspireren en irriteren. Het is een vorm van bewustzijn, bedoeld om iets in beweging te brengen in jou.

Magisch voorwerp

In veel culturen bestaat er een magische relatie tussen een persoon en zijn spiegelbeeld. In de wereld van magie en waarzeggen worden spiegelende oppervlakken gebruikt om beter te ‘zien’. Een spiegel is krachtig en kan de heersende energie versterken op de plek waar deze hangt. In veel gevallen is een spiegel ook een poort, een deur tussen de aardse wereld en de “onzichtbare” wereld. Terwijl er ook volgens andere tradities een gewoonte is om bij een sterfgeval alle spiegels af te dekken. Zo kan de ziel ongehinderd naar “de andere kant” reizen zonder dat er gevaar is dat de ziel gevangen wordt in een spiegel.

In de Feng Shui wordt de spiegel gebruikt om een ruimte optisch te vergroten. Een grotere ruimte bevat meer energie, maar pas op te veel energie kan een ruimte ook onrustig maken.

Een mooi gezegde:

De spiegel verandert nooit, maar iedereen die erin kijkt ziet iets anders.