Soms zit het tegen…

Soms zit het mee en soms zit het tegen….

En als het tegen zit dan komen er allerlei emoties los. Je komt in weerstand, je voelt je beperkt door en afhankelijk van anderen. Je moet diep contact maken met jezelf, maar daar heb je op dat moment geen zin in. Je ziet alleen wat je allemaal nog wilt doen, waar je blij van wordt, waar je zin in hebt en niet meer kan….erg frustrerend. Rust, diep ademhalen en bij jezelf blijven. Vanuit jezelf stappen zetten. Soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ook voor mij als therapeut.

Stel jezelf de volgende vraag: Ben je echt afhankelijk van anderen, heb je anderen nodig om je goed te voelen, heb je anderen nodig om iets voor elkaar te krijgen. Waar zit je focus? Op jezelf of op je omgeving. Stem je je af op jezelf of laat je je beïnvloeden door je omgeving? Of met andere woorden: als het tegenzit…ligt dat dan aan jezelf of aan je omgeving? En waar ligt de verantwoordelijkheid of de verandering: bij jezelf of je omgeving? De oplossing ligt in hoe je alles bekijkt. Bekijk je de situatie van buiten naar binnen of van binnen naar buiten? Als je dat doet, voel je al een verschil in je energie, in je emoties, in je lijf.

Het vergt oefening om te leren stilstaan en je af te vragen: wat is hier aan de hand? Je moet er soms even doorheen… Verdriet, boosheid, pijn: we reageren het af of vluchten ervoor weg. Maar juist de momenten waarop we worden gekwetst, juist de gebeurtenissen die ons boos maken of verdrietig, bevatten waardevolle lessen.

Als het even niet goed met je gaat, als het even tegen zit, reageren we vaak anders dan dat we willen of bedoelen. Wevechten door flink van ons af te bijten, anderen pijn te doen om onze eigen pijn niet te voelen. Of we vluchten, duiken weg totdat het voorbij is. Een natuurlijke reactie vanuit ons onbewuste om maar niet te voelen. En juist dat “voelen” is de oplossing voor rust, verandering, overgave. Door te vechten of vluchten verandert er niks, het versterkt alleen de bestaande emotie. Door te vechten of te vluchten, verbreek je de verbinding met de emotie, waardoor de emotie in zijn hoedanigheid blijft bestaan. Door te voelen, blijft de verbinding bestaan, geef je het ruimte, krijgt het ruimte, helderheid en een reden voor bestaan. Emoties kun je niet onder controle krijgen. Emoties zijn er gewoon en als je er open voor staat geven ze je een mooie boodschap.

We weten vaak niet om te gaan met negatieve emoties als pijn, frustratie, woede en verdriet. Ze mogen er niet zijn, we moeten ze onder controle houden, we denken en reageren meteen in oplossingen. Het ongemak en de kwetsbaarheid die het met zich mee brengt, daar weten we vaak geen raad mee. En daar zijn we dan weer meer mee bezig dan de emotie of situatie zelf.

Leer stil te staan bij je emotie, bij de situatie. Wat zit er tegen en hoe reageer je? Wat verwacht je van jezelf en anderen en waarom? Zijn deze verwachtingen reëel? Wat is de boodschap van je emotie? Bekijk de situatie vanuit een ander perspectief. Wat zou jij gedaan hebben? Wat zou je willen? Wat zou je veranderen?En zie dan de stappen die je mag zetten.

Liefs Ellen.