Spiritualiteit…wat is dat eigenlijk?

Spiritualiteit, wat is dat eigenlijk?

Het wordt me vaak gevraagd. Men ziet het vaak als zweverig, iets ontastbaar, iets onbekends. Men wilt het verklaren, analyseren, begrijpen. Maar is het wel te verklaren? Is het wel te begrijpen? Het is een gevoel, een zijn. Het is eigenlijk niet te omschrijven.

Spiritualiteit zit in elk van ons: Je gevoel, je ziel, iedereen heeft het. Spiritualiteit is niet iets wat je kunt kopen of verpakken. Nee het is jouw bestaan op aarde. Het lichaam dat het draagt, het verstand dat het uit. Je kunt niet zeggen: ik heb er niets mee. Daar doe je jezelf mee te kort. Dan heb je geen gevoel, geen mening, dan zie je jezelf niet staan. Dan ben je puur gericht op anderen, hoe ze denken, hoe ze doen, wat ze van je verwachten, wat jij van hun verwacht.

Spiritualiteit wordt vaak gezien als zweverig. Maar dat is het niet. Het is wie je bent, waar je voor staat en wat je gaat doen. Het is krachtiger dan waarneembaar. Het hoeft ook niet tastbaar te zijn, het is maar net wat jij ervan maakt.

Spiritualiteit is een manier van loslaten en toelaten. Van geven en ontvangen. Van zijn wie je bent en de ander de ander laten zijn. Je gevoel denkt in mogelijkheden, je verstand in oplossingen. Je verstand heb je nodig om je gevoel naar anderen te laten horen. Om jouw energie voor de ander begrijpelijk te maken. Maar wie ben je met alleen je verstand en geen gevoel? Dan word je gevormd door een ander, door je omgeving en kun je niet zien wat er allemaal mogelijk is.

Vele mensen, zowel volwassenen als kinderen, worstelen met hun gevoel. Worstelen over wie ze mogen zijn, wie ze kunnen zijn. Vaak zien ze door de bomen het bos niet meer. Men luistert niet meer naar hun gevoel. Wij zijn allemaal met elkaar verbonden, we zijn nooit alleen. Kijk om je heen en voel: is dit wat ik wil? En fixeer je niet alleen op je omgeving, geef anderen niet de schuld. Zoek het niet buiten jezelf, ga niet zoeken, de antwoorden zitten in jezelf. De omgeving is maar een décor om te zien hoe krachtig je bent, wat je aankan en hoe je kan blijven vertrouwen in jezelf.

Spiritualiteit is iets wat al jaren, zelfs eeuwen bestaat. Het is niet nieuw. Het is er altijd al geweest. Dan weer in de belangstelling, dan weer veilig weggestopt. Nu is het weer een tijd waarin spiritualiteit er mag zijn. Een tijd waarin je jezelf mag zijn en je gevoel mag gaan volgen.

Hoeveel prikkels, duwtjes, muren heeft men nog nodig om weer tot zichzelf te komen. Je ziet het al aan de kinderen die nu geboren worden. Steeds wijzer en gevoeliger. Maar de maatschappij, de omgeving, groeit niet mee. Alles moet te plaatsen zijn in hokjes. Maar er zijn geen hokjes, er is zoveel meer…

Vergeet wie je dacht te zijn, accepteer wie je bent…