Y / IJ van IJS-KOUD

Waar denk jij aan bij de letter Y of IJ?

Bij de Y kom ik meer op Engelse termijnen uit, vanuit de IJ denk ik in eerste instantie aan IJs en IJsland. En als ik aan IJs denk, denk ik meteen aan de winter en de kou en kom ik uit op: IJS-KOUD.  

Koukleum

Ik was vroeger altijd een koukleum: ik had het snel koud, koude voeten, koude handen. Nu kan ik de kou omarmen en voel ik de warmte die erin verborgen. Klinkt raar, maar toch is het zo. Ik ben opgegroeid met wintersport, maar de kou in wintersport is anders. Je was continue bezig en warm aangekleed. Je had het eerder warm dan koud. Ik kan niet zeggen dat ik toen echte kou heb ervaren. Later heb ik de wintersport ingeruild voor de zomervakantie. Totdat we een aantal jaren geleden weer de sneeuw hebben opgezocht in Lapland. En daar werd ik verliefd op het witte landschap van sneeuw èn ijs. Een gevoel van thuiskomen. Het liefst zat ik de hele dag in het midden op het bevroren meer vlak bij onze accommodatie. De kou die me uitnodigde het te omarmen, me te laten verrassen door de warmte en geborgenheid die erin verborgen zat. De stilte, de glans en zachtheid van het IJs. Het vertrouwen in jezelf en de natuur. Als koukleum dacht ik: Lapland, dat is niks voor mij, veel te koud. En ja het was er ook koud: -28 °C, maar het voelde niet koud. De -1 °C hier voelt vele malen kouder aan dan de -28 °C van daar.

De warmte in de kou

Hoe lager de temperatuur, hoe meer je bewust bent van je eigen warmte. Nu wil ik niets liever dan terug, terug naar de kou, de sneeuw, de stilte en het bevroren meer. De kou omarmt je, brengt je terug naar jezelf, naar je eigen warmte.

Zo zou ik ook zo graag nog een keer een ijsbad willen nemen, volgens de methode van Wim Hof (Iceman). Het lijkt me heerlijk (en verschrikkelijk tegelijkertijd!)

Winter

Ik kijk dan ook uit naar de winter. Hopelijk een echte winter dit jaar. Veel mensen hebben moeite met de winter. Aan de ene kant vanwege zijn lange, donkere en koude dagen, aan de andere kant vanwege zijn drukke decemberdagen. Terwijl de winter zo mooi en uitnodigend is. De natuur trekt zich terug, de mens trekt zich terug. De winter nodigt je uit om je te verbinden met de diepte in jezelf waar het stil en warm is. Ze nodigt je uit om nieuwe gebieden in jezelf te onderzoeken, om vertrouwen op te bouwen, te accepteren wat er is en illusies los te laten.  

De winter heeft een prachtige, mystieke, serene en warme energie. Het nodigt uit tot lange verrassende wandelingen in het bos, langs het water, door de weilanden. Laat je niet tegenhouden door de kou of door het donker. Blijf niet binnen zitten, sluit jezelf niet op. Aanvaard de uitnodiging van de winter en laat je verrassen zowel door de natuur als door jezelf.

Cyclus van de natuur

Wil je meer weten over de cyclus van de natuur en hoe je hier je eigen voordeel uit kunt halen?

Geef je dan op voor de cursus De kracht van de Keltische jaarfeesten en leer alles over de natuur, over haar seizoenen en elementen, haar natuurlijke processen, haar spiegeling en ondersteuning, haar oude tradities, rituelen en ceremonies.

Met als doel: Totale verbinding met de natuur in en om je heen en bewustwording van de mooie processen in het leven.

De kracht van de Keltische jaarfeesten