Yule en zijn magische nachten…

Het is Midwinter. De tijd van Yule, Kerstmis en zijn 12 heilige nachten.

Een magische periode waarin de tijd even “stil” staat en waarin je dromen een belangrijke rol spelen. Vroeger rekende men in maan-maanden en kwam men niet tot de 365 dagen. Er bleven enkele dagen en nachten over. Volgens onze voorouders was dit een mystieke periode die eigenlijk niet bestond. Ze zagen het als extra tijd, een soort van tussenfase: een tijd van stilte en bezinning, een tijd waarin alles samenkomt, grenzen vervagen en mogelijkheden ontstaan. De tijd waarbij we sterk verbonden zijn met onze verre voorouders, de goden, de kosmos, de essentie van ons bestaan.

De de Volle maan van 19 december, die in het teken stond van Verdieping, Zuivering en Bescherming en nog steeds aanwezig is, versterkt deze magische tijd.

Midwinter

Met Midwinter start de donkerste periode van het jaar. In de nacht van Midwinter is vuur heel belangrijk. Het symboliseert de terugkeer van het licht. Licht brengt blijdschap en warmte. Het licht staat symbool voor het leven. De terugkeer van het licht was heel belangrijk voor onze voorouders: meer licht betekent meer zon en warmte hetgeen een nieuwe groeiperiode voor de gewassen betekend.

De zon staat vanaf Midwinter 12 dagen/nachten op dezelfde plek voordat hij weer begint te draaien en de dagen langzaam weer langer worden. En door deze lange donkere nachten en de korte dagen voelt het ook alsof de tijd even stil staat. Het is een mooie tijd om de donkere en lichte kanten van jezelf te onderzoeken en te verbinden. Licht kan namelijk niet zonder donker. Yule, het Keltische jaarfeest, waarin onze voorouders de terugkeer van het licht vierden, staat in het teken van licht èn donker. Het gaat om de balans, want alleen dan kan je ècht het licht ervaren.

De drie koningen

Vanuit het christendom spreekt men over de “12 heilige nachten”, de reis van de drie koningen: Het was de tijd die de drie koningen nodig hadden om vanuit het Oosten de ster te volgen en aan te komen bij Bethlehem waar het kindje Jezus was geboren. Een reis vanuit het donker naar het licht (de ster).

Dromen

Gedurende deze 12 heilige nachten zijn we dus sterker verbonden met de kosmos dan in de rest van het jaar en dromen we helderder dan normaal. Een mooie tijd om stil te staan bij jezelf, om bewust te zijn van je dromen en zijn verborgen inzichten en boodschappen.

Volg de cyclus van de natuur en start deze magische tijd vandaag met Midwinter. Heb je meer verbinding met Kerstmis, dan kan je ook op 24 december, met Kerstavond starten. Het maakt niet zoveel uit. Doe wat voor jou goed voelt, wat bij jou past. Vertrouw op het grote geheel, dat je altijd daar bent waar je moet zijn. Verleden, heden en toekomst komen nu samen en sta hier even bij stil. Wat heb je het afgelopen jaar mogen ervaren, ontvangen en wat heb je over jezelf geleerd? Wat was voor jou belangrijk, waar werd je blij van en wat mag je nu echt loslaten. Schrijf dit voor jezelf op en stel je daarna open voor de komende 12 magische nachten.

Alle inzichten en boodschappen die je mag ontvangen voor het komend jaar zullen in je dromen naar je toekomen. Iedere nacht stelt een maand voor. In de nacht van 21 op 22 (of 24 op 25) december ontvang je inzichten voor de maand januari, de nacht van 22 op 23 (of 25 op 26) december droom je voor februari, enz. Schrijf alles op en laat je verrassen!