Het leven als een dagje Efteling.

De periode tussen Kerst en Oud en Nieuw is voor veel mensen een periode waarin we terugkijken naar het afgelopen jaar: Wat hebben we gedaan, wat hebben we geleerd, wat hebben we ervaren en wat willen we loslaten. Maar ook wat zijn onze intenties en wensen voor het komende jaar?

Het leven weerspiegelt als een dagje Efteling…

Het afgelopen jaar was voor mij zeer divers: het was emotioneel, magisch, spannend en rustgevend tegelijk. Ik vergelijk het met een dagje Efteling: Sommige weken leken alsof ik in de achtbaan JORIS EN DE DRAAK zat: ze vlogen voorbij, letterlijk en figuurlijk, geen tijd om ergens bij stil te staan, om me goed vast te houden en te genieten. Het enige wat ik wist is dat ik het moest ondergaan en dat het ook weer voorbij ging. Andere dagen leken op de attractie PIRAÑA: wat ik ook deed om iets te proberen te ontwijken en los te laten, ik kreeg het over me heen. En dan heb je nog de emotionele zware dagen, de dagen die voelen alsof je in een achtbaan zit, waar je even doorheen moet zoals de VLIEGENDE HOLLANDER of VOGELROK, opgesloten in het donker waarin je niet ziet welke kant het opgaat, maar waarvan je weet dat het uiteindelijk goed komt.

Maar gelukkig waren er ook dagen bij die me bleven verrassen, zoals een wandeling door het SPROOKJESBOS. Heerlijk genieten van alles om me heen, luisteren naar verhalen, alle details in me opnemen, mijn eigen weg bewandelen op mijn eigen tempo. En dan heb je natuurlijk nog DROOMVLUCHT, mijn favoriet. Heerlijk wegdromen in een sprookjeswereld waarin alles wat onmogelijk lijkt, mogelijk is. En laten we mijn natuurwandelingen niet vergeten, daar waar ik me thuis voel en niet zonder kan. Iedere keer weet de natuur mij te verrassen met zijn seizoenen, zijn bloemen en planten en zijn dieren en vruchten. En met het element Water koppel ik dit ik aan de GONDOLETTA, een boottocht door de natuur.

En dan heb je nog van die verschrikkelijke dagen dat je een sprong in het diepe moet wagen, oftewel DE BARON. Je weet nog niet wat het oplevert, maar je voelt dat je het moet doen. Een stap buiten je comfortzone, je kunt alleen weten of het bij je past, als je het probeert. En dan hebben we nog CARNAVAL FESTIVAL: de korte vakanties, even weg van huis, een andere omgeving.

En dan hebben we natuurlijk nog het hele Corona gebeuren. Ik wil hier niet te veel over kwijt, er is al genoeg over geschreven. Voor mij voelt Corona als een rit in de PYTHON. Iedere keer moet je je aanpassen, iedere keer verandert het en iedere keer begin je weer opnieuw. En zelfs VILLA VOLTA kwam dit jaar bij mij voorbij: heel onze woonkamer stond afgelopen zomer op zijn kop vanwege een kleine verbouwing, maar het was het meer dan waard.

HET LAND VAN LAAF: even weg van de drukte, heerlijk om doorheen te lopen, niks moet, alles mag. En soms moet je in het leven steeds hetzelfde vertellen, hetzelfde beleven, hetzelfde doen, keer op keer, altijd hetzelfde rondje zoals in de CARROUSEL, maar het verveelt nooit.

Natuurlijk zijn er nog meer attracties te vinden in de Efteling. En ondanks alles wat ik het afgelopen jaar heb beleefd, alle diepte- en hoogtepunten, blijf ik graag terugkomen naar de Efteling: de prachtige metafoor voor het leven.

En de ene keer beleef je alles alléén, de andere keer met vrienden, kennissen en/of onbekenden. De ene keer stap ik alleen in Joris en de Draak, een andere keer gaat er iemand met me mee. Niet iedereen durft of kan genieten in de achtbanen. Zo ook in het leven: iedereen beleeft alles op zijn eigen manier. Dat is zowel het fijnste als het moeilijkste in het leven. Het is soms moeilijk om de belevingswereld van een ander te ervaren, te begrijpen of te snappen. En dat is prima.

Het leven is zoals een dagje Efteling

De een houdt van de rust in het sprookjesbos, de ander zoekt zijn grenzen op in de achtbanen. Je hoeft niet mee te gaan en hetzelfde te doen, soms is het beter om te wachten tot de persoon zijn rit heeft gemaakt, zodat je daarna weer samen verder kunt.

Ik geloof en vertrouw op de magie van het leven en ik wens dan ook iedereen een heel gezond, gelukkig en magisch 2022 toe!

Liefs Ellen