Yule log

Kerstmis

Eind deze week is het Kerstmis. Heerlijk om nu ’s avonds door het dorp te wandelen. Huizen zijn zowel buiten als binnen verlicht met wel duizenden lampjes. Ook bij mij thuis staat de kerstboom te stralen in huis. Heerlijk knus vind ik het en ook de Kerstgedachte vind ik fijn. Maar voordat het Kerst is, is het eerst Midwinter. Een jaarfeest waar ik graag bij stil sta. Want naast de Kerstboom, hangt bij mij ook de Maretak op verschillende plekken in huis, net zoals de groenblijvende takken van de den en hulst. Deze groenblijvers staan symbool voor het eeuwige en terugkerende leven. Zo houd ik er ook van om het huis met natuurlijke materialen te versieren. Kerstmis is voor mij een periode van oude tradities en nieuwe gebruiken. Een periode die start met Samhain, wanneer de sluier tussen deze wereld en de “onzichtbare” wereld het dunst is. Wat zorgt voor een diepe verbinding met Midwinter, wanneer de tijd letterlijk even stil staat en waarna we met nieuwe kracht, vol goede hoop en vertrouwen het nieuwe jaar in kunnen stappen.

Midwinter

Yule/Midwinter wordt gevierd op de kortste dag en de langste nacht van het jaar. Men viert de wedergeboorte van het licht. Licht brengt blijdschap en warmte en staat symbool voor het leven. Met Yule wint het licht het van het donker. De terugkeer van het licht was dan ook heel belangrijk voor onze voorouders: meer licht betekent meer zon en warmte, hetgeen een nieuwe groeiperiode voor de gewassen betekend. Vuur symboliseert het licht.

Yule periode

Met Midwinter start de Yule-periode: een periode waarin de tijd even stil staat. Men spreekt ook wel van de Heilige nachten. Volgens onze voorouders was dit een mystieke periode die eigenlijk niet bestond. Ze zagen het als extra tijd, een soort van tussenfase: een tijd van stilte en bezinning, een tijd waarin alles samenkomt, grenzen vervagen en mogelijkheden ontstaan. De tijd waarbij we sterk verbonden zijn met onze verre voorouders, de goden, de kosmos, de essentie van ons bestaan. Een mooie tijd om eens extra stil te staan bij jouw oorsprong, bij jouw wensen, bij jouw leven.

Heilige nachten

De zon staat vanaf Midwinter 12 dagen/nachten op dezelfde plek voordat hij weer begint te draaien en de dagen langzaam weer langer worden. En door deze lange donkere nachten en de korte dagen voelt het ook alsof de tijd even stil staat. Het is een mooie tijd om de donkere en lichte kanten van jezelf te onderzoeken en te verbinden. Licht kan namelijk niet zonder donker. Yule, het Keltische jaarfeest, waarin onze voorouders de terugkeer van het licht vierden, staat in het teken van licht èn donker. Het gaat om de balans, want alleen dan kan je ècht het licht ervaren.

Dus voordat je uitkijkt naar de Kerstdagen, wil ik je vragen stil te staan bij Midwinter en zijn magische nachten. Er bestaan vele rituelen, zoals het bijhouden van een droomdagboek. Dit jaar ga ik voor een Yule log.  

Yule log

Een Yule log is een blok hout versierd met hulst en ander wintergroen. Traditioneel werd dit blok verbrand om zo de terugkeer van de zon, het licht, te eren. Maar je kan het Yule log ook anders gebruiken: Lijm op je mooie Yule log drie kaarsen vast: een rode, een groene en een witte.  Steek op de kortste dag de rode kaars aan en brand hem vijf dagen lang. Op de vijfde dag steek je de groene kaars aan. Groen en rood branden nu een dag samen. Laat nu de groene kaar vijf dagen lang branden, waarna je op de laatste dag de witte kaars aansteekt. Nu branden groen en wit samen. Ook deze witte kaars laat je weer in vijf dagen opbranden. De laatste dag is, op de dag na de Yuletijd, de dertiende dag. Dit is de dag waarop je zeker weet dat de dagen weer langer worden en het licht is teruggekeerd.