A van ACCEPTATIE

Bewustzijns ABC

Acceptatie/accepteren, de een kan er makkelijk mee omgaan, voor de ander “makkelijker gezegd dan gedaan.” Een woord wat veel gebruikt wordt, veel gezegd wordt, maar moeilijker wordt nageleefd. Een woord met een emotionele lading: het brengt zowel rust als frustratie. Hoe accepteer je acceptatie? Door de overtuiging in het woord los te laten en het een nieuwe betekenis te geven.

Je hoeft er niet mee eens te zijn

Acceptatie is iets anders dan goedkeuring, berusting, toegeven of het ergens mee eens zijn. Bij acceptatie gaat het er niet om wat goed of fout is. Acceptatie is bewustwording van hetgeen er op het moment gebeurd. Dat je de situatie ziet zoals hij is. En dat betekent niet dat je het er mee eens hoeft te zijn of het erbij moet laten. Het gaat erom dat je de situatie accepteert zoals hij is, en de situatie loslaat zoals je hem graag zou willen. Het zorgt ervoor dat je in het moment blijft en vanuit het moment keuzes maakt. Het gaat om de bereidheid om de dingen te zien zoals ze zijn en dat jij overal een keuze in hebt.

Acceptatie is ruimte creëren, ruimte voor jezelf, in elke situatie, aangenaam of onaangenaam en vanuit die ruimte, vanuit je gevoel de volgende stappen te zetten.