B van BEWUSTZIJN

Bewustzijns ABC

Wat is nu eigenlijk Bewustzijn? Iedereen zou zeggen dat hij/zij zich bewust is van wat ze aan het doen zijn, waar ze zijn, wie ze zijn, etc. Maar is dat ook echt zo? Hoeveel doen we eigenlijk wel niet op de automatische piloot? Hoeveel gewoontes hebben we wel niet, waar we ons eigenlijk helemaal niet meer van bewust zijn en die waarschijnlijk ook helemaal niet meer bij ons passen? Bewustzijn is niet zo maar een gewaarwording, het is een stroming en een moment van rust op precies hetzelfde moment. Bewustzijn is niet bewust zijn van je omgeving, het is bewustzijn van jezelf IN de omgeving.

Focus

Bewustzijn is weten wat je doet, waarom je het doet en wat het met je doet. Het is een manier van focussen, van in het moment zijn. Hoe vaak zitten we niet met onze gedachten bij morgen of gisteren in plaats van daar waar we daadwerkelijk zijn? Hoe vaak besteden wij onze tijd aan denken aan de dingen waar we geen invloed op hebben in plaats van aan de dingen waar we wel invloed op hebben? Het verleden en de toekomst zijn helemaal niet belangrijk in het hier en nu. Alleen vanuit het Nu kan je creƫren en iets tot stand laten komen. Alleen vanuit het Nu kan je vooruit.

Verandering

Bewustwording geeft vrijheid. Waarom doe jij dingen zoals jij ze doet? Je kan dingen pas veranderen als je jezelf ervan bewust bent wat je wilt en kan veranderen. Het geeft inzicht in oude beperkingen, patronen en overtuigingen. Door deze inzichten ontstaan nieuwe mogelijkheden. Door bewustwording ben je vrij om nieuwe keuzes te maken en nieuwe dingen te ondernemen.

Bewustzijn is veel meer dan een gewaarwording, het is het moment eigen maken en vanuit daar je eigen keuzes maken.