C van CIRKEL

Bewustzijns ABC

Een cirkel kent geen begin en geen eind. Het is oneindig, een stroming, een eenheid. De cirkel staat voor onvoorwaardelijkheid, onsterfelijkheid en veiligheid. Het staat voor gelijkheid en evenwicht. Een cirkel is leeg en vol tegelijkertijd. Het stelt de cycli voor van geboorte tot dood en wedergeboorte. Het is een terugkerend proces terwijl het toch vooruit gaat. Kijk maar naar de natuur: de cycli van seizoenen, ze komen, gaan en komen weer terug. De cycli van dag en nacht. Alles gaat vanzelf, we hoeven er niks voor te doen. Een vorm van hoop en vertrouwen.

Oersymbool

Een cirkel is een heilige vorm en wordt vanuit de oudheid al gezien als een oersymbool en een uitdrukking van de scheppingskracht. In rituelen en tradities worden cirkels gebruikt voor de stroming van het leven, voor bescherming en vrouwelijke kracht. Denk bijvoorbeeld aan het medicijnwiel en het levenswiel.

Onderdeel van het leven

Ons leven is een cirkel, ons lichaam is een cirkel, onze emoties bewegen als een cirkel, onze energie stroomt als een cirkel. Alles is verbonden met elkaar als een cirkel.

Wij zijn simpelweg een onderdeel van de altijd veranderende natuur van het leven. We zijn nooit voorbestemd geweest om altijd hetzelfde te blijven. We zijn voortdurend aan het veranderen en aan het transformeren. Continue in beweging. We zijn het verleden, heden en toekomst tegelijk.

Sta eens even stil en kijk eens om je heen: hoeveel cirkels zie je? Het is veel meer in ons leven aanwezig dan je denkt.