Lente-equinox

Het is zover! Vanavond, wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, start officieel de LENTE!

Een Nieuw seizoen met morgen een Nieuwe maan in Ram, het eerste teken van de dierenriem, de start van een Nieuw astrologisch jaar. Super hoe dat allemaal samenvalt.

Lente-equinox

De Lente-equinox valt dit jaar op 20 maart om 22:24. Met deze Lente-equinox is de balans terug tussen donker en licht. En vanaf deze dag zullen de dagen nog langer worden en de nachten korter. ✨ We laten de Winter achter ons en verheugen ons op een nieuw avontuur. Het is tijd om weer in actie te komen.  

Het jaarfeest wat hierbij hoort is OSTARA.

Ostara

Met Ostara vier je traditioneel reiniging, nieuw leven, nieuw begin en de groei en vruchtbaarheid van de wassende natuur. Ostara is een mooi moment om je dieper te verbinden met de natuur, om balans te ervaren en open te staan voor vernieuwing. Verbind je met de magische groeikracht die er nu heerst en gebruik dit voor datgene waar je meer groeikracht aan wilt geven.

Er worden tijdens dit feest ook velen vuren aangestoken. Om het oude te zuiveren, de zon nog meer kracht te geven en de Lentegodin, genaamd Ostara, te eren.  

Ze is de Godin van de stralende morgen, het stijgende licht, de tijd van vernieuwing. Zij brengt jeugdigheid en enthousiasme. Haar naam slaat dan ook op het Oosten, de richting waar het licht, de zon opkomt.

Gekleurde eieren

Ostara wordt traditioneel gevierd met gekleurde eieren en lijkt daardoor erg op Pasen. De eieren staan voor nieuw leven oftewel nieuw leven in de natuur. De kleur rood staat voor levenskracht, groen voor groeikracht en geel voor de zon.

Ook de haan is verbonden met Ostara. De haan symboliseert de mannelijke energie. Hij kraait bij zonsopkomst en staat zo symbool voor het terugkeren van het licht. Om het land te zegenen werd eerst over de akkers een paal met daarboven op een haan rondgedragen. Daarna werden de gekleurde eieren begraven in de hoeken van deze akkers. Alles in teken van en voor vruchtbaarheid. Hier komt ook de traditie van het eieren verstoppen vandaan.

Elfjes

Ook de chocolade eieren zijn verbonden met de viering van Ostara. Vroeger was het belangrijk om ook stil te staan bij het Elfenvolk, de Elfjes, degene die het meest verbonden waren met de kracht van de natuur. Tijdens alle jaarfeesten is het een traditie om eten en drinken buiten te leggen voor deze Elfjes. Met Ostara is het gebruikelijk om iets zoets neer te leggen zoals honing, snoep of chocolade eieren.

Rituelen

Lentebloemen

Haal de Lente in huis met bloemen. 🌷 Zoals Tulpen die symbool staan voor vrolijkheid en liefde. Narcissen, symbool voor nieuw begin. Hyacinten, de bloem van de zonnegod Apollo, symbool voor vrede, toewijding en schoonheid.

Lentewandeling

Of maak een Lentewandeling.🌿Wandel in volle bewustzijn door de natuur. Voel de verandering van de energie om je heen en laat je verrassen door de tekenen van groei en kiemkracht in de natuur.

Lenteschoonmaak

Bij een nieuw begin, hoort een Lenteschoonmaak. Dus ruim je huis op en maak je huis schoon. Ontdoe jezelf van spullen die je niet meer gebruikt. Zeem je ramen en laat de zonkracht binnen.

Maar maak je huis niet alleen schoon met zeep en sop, doe het ook energetisch, zodat je huis ook gezuiverd wordt van emoties en andere energieën. Aqua de Florida is goed te gebruiken bij dit Ostara ritueel: het zuivert, verfrist en brengt positiviteit.

Zaaien

De lente is ook de tijd om te zaaien! Dus haal een pakje zaden en een potje grond en zaai ze tijdens je ostaraviering. Denk bij het in de grond stoppen van de zaden aan wat jij in jouw leven groter en vruchtbaarder wilt laten groeien en stop de zaden met die intentie in de grond. Als de planten groter groeien zal je bij het zien van de plant steeds aan jouw wens denken en zal de uitkomst ook steeds groter groeien.

Eieren schilderen

Verf eieren in de kleuren rood, groen en geel. Schrijf een wens op het rode ei. Houd dit ei in je handen en spreek vanuit je hart, je wens uit. Begraaf het daarna in de tuin. Dit ei staat symbool voor vruchtbaarheid en geeft kiemkracht aan jouw wens. Kleur nog een ei rood en geef deze, met de juiste intentie, aan iemand cadeau. Zo blijft de traditie bestaan.  

Ik wens je een fijne Lente toe!

Liefs Ellen