De spiegel in mijn leven…

Zoals jullie gewend zijn, schrijf ik iedere maand een stukje over de Volle maan. Maar wat betekent de maan eigenlijk in mijn leven?

Inspiratie

Je kunt vele artikelen vinden over de Volle maan, over haar energie, over haar specifieke thema’s. Geschreven vanuit astrologie of vanuit tradities en rituelen van vroeger. Facebook en Instagram staan er vol mee. Dus waarom zou ik er dan nog een stukje over willen schrijven? Gewoon omdat het mij inspireert en ik hoop jou ook.  

Fases in het leven

Ze staat weer prachtig te stralen, hoog in de lucht: de Volle Maan. Het blijft een bijzonder beeld. Het mooie van de maan vind ik, dat je de verschillende fases ziet en toch is en blijft ze hetzelfde. Het is maar net welk deel van de maan belicht wordt door de zon, wat wij dan weer te zien krijgen. Zo lopen wij zelf ook een aantal fases door in het leven en toch blijven we in de kern dezelfde persoon. De bekende fases van baby, peuter, kleuter, puber, volwassen zijn, ouderdom, waarbij iedere fase weer zijn eigen groeicurves heeft op sociaal, emotioneel en mentaal vlak.  Je maakt je eigen keuzes, je bent ervaringen rijker en veel levenslessen liggen al achter je. Dat vinden we allemaal vanzelfsprekend. Net zoals de cyclus van de natuur: de natuur blijft hetzelfde en toch loopt ze steeds weer een aantal fases door. Alles komt, gaat en komt weer terug: de fases in je leven, de seizoenen, dag en nacht, eb en vloed.

De zoektocht naar zekerheden

Terwijl alles in beweging is, zoeken we houvast, zekerheden, stabiliteit, een vorm van controle en willen we misschien helemaal niet veranderen, moeten we al zo veel en vooral: is het allemaal wel te behappen…

Je hoeft niet zweverig te zijn om de fases van de maan te volgen, om er iets mee te kunnen doen. Het gaat erom wat jij erbij voelt, wat jij eruit haalt, wat je kan gebruiken. Voor mij is het altijd even een moment van stilstaan, bewustwording van wie ik ben en waar ik sta in het leven.

Spiegel van het leven

De maan heeft altijd al een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Niet bewust, maar gewoon, zoals velen anderen, een prachtig natuurverschijnsel, hoog in de lucht, mysterieus, magisch, zover weg en toch ook weer dichtbij. Ik ben begonnen met het volgen van de maan, omdat deze mij rust geeft, eigenlijk een soort van houvast. Vroeger leefde men ook volgens het ritme van de maan. Ze hadden toen nog geen klok of horloge. De maanstand was hun manier van tijd indelen. Dit bewustzijn spreekt mij erg aan. De maan is voor mij ook de spiegel van het leven. Ze staat symbool voor hoe ik het leven ervaar en hoe ik in het leven sta. De maan symboliseert het ontastbare, maakt voor mij het onzichtbare zichtbaar. Want ondanks dat we haar niet zien met Nieuwe maan, weten we dat ze er is. Pas later ben ik me gaan interesseren in de stand van sterrenbeelden en wat dat dan weer betekent. Ik ben geen astroloog, ik deel deze passie ook niet, maar zo nieuwsgierig dat ik ben, vind ik het wel interessant.

Maan thema’s

Iedere Volle maan heeft een eigen naam, wat weer betrekking heeft op het desbetreffende jaargetijde, seizoen, landbouw/veeteelt. De maan verdeelt het jaar, met zijn 13 volle manen, in periodes oftewel fases van het leven. Een mooi moment om hierbij stil te staan en je eigen leven/fases te onderzoeken.

Rode draad

Als je je bewust bent van de cyclus van de maan, vind je deze ook terug in de cyclus van het menselijk lichaam, de cyclus van de groei van planen en bomen en de cyclus van geboorte, sterven en wedergeboorte. We maken deel uit van de natuur. Zoals de veranderingen in de natuur plaatsvinden, zo kunnen we die ook terugvinden onszelf. Je hoeft hiervoor geen heks te zijn om dat te weten, alleen maar bewust. Bewust van het feit dat alles met elkaar in verbinding staat. Dat geeft hoop, rust en ruimte, in en om ons heen.

Het maakt je bewust van je verbinding met het grotere geheel. Wie je bent, waar je bent, waar je staat. Het geeft de rode draad weer in het leven. Het geeft een bepaalde wijsheid, veiligheid en geborgenheid. En juist dat heb je nodig om bepaalde patronen in je leven te kunnen doorbreken, los te laten en/of te kunnen transformeren.

Ik houd van de maan, ik houd van het leven. Beide mysterieus en toch zo vanzelfsprekend.

Liefs Ellen.