Hooggevoelig zijn en drukte

Hoe ga ik hiermee om?

Ik krijg veel vragen over mijn reisje naar Disneyland Parijs en mijn hooggevoeligheid. Vragen als: “Hoe doe jij dat? Hoe blok en bescherm jij jezelf tegen al die prikkels? Ben jij niet overprikkeld na zo’n dag?” Maar ook opmerkingen zoals: “Ik durf dat niet aan met mijn hooggevoeligheid, te veel prikkels.”” Ik vermijd liever drukte; concerten en pretparken zijn niks voor mij.”

Is hooggevoeligheid een belemmering?

Tsja zou toch zonde zijn dat je geen pretparken of leuke festivals kunt bezoeken omdat je hooggevoelig bent. Ten eerste is het je eigen invulling van hooggevoelig zijn. Ik zie het niet als belemmering. Hooggevoelig zijn kent ook zijn voordelen, namelijk: intenser kunnen genieten van dingen. Het opmerken van details, etc.

Ik laat me niet door mijn hooggevoeligheid belemmeren in het bezoeken van pretparken, concerten en festivals. Ik gebruik het juist als mijn voordeel. Ik haal er juist enorm veel energie uit.

Verschil in drukte

Natuurlijk is het niet altijd een voordeel, het ligt er maar net aan wat ik doe en waar ik ben.

Je moet niet met mij gaan winkelen op een zaterdagmiddag. Verschrikkelijk vind ik dat. Ook drukte in een supermarkt is niet mijn ding. Maar dat zijn voor mij totaal andere prikkels. En daarbij blijf ik reëel, ook niet gevoelige mensen hebben hier last van en kunnen hier enorm chagrijnig en moe van worden.

Pas op voor overtuigingen

Ken jezelf en pas op voor je eigen overtuigingen en/of die van een ander. Er zijn vele artikelen geschreven over Hooggevoelig zijn, over wat het is, de kenmerken, adviezen. Het is allemaal goed bedoeld en voor velen een herkenning en erkenning, maar het heeft ook zijn nadelen. Je moet jezelf niet in een hokje stoppen, dat werkt alleen maar tegen. Ieder persoon is anders, reageert anders. Zo denken veel mensen dat mediteren goed voor je is, dat je gegrond moet zijn en weet ik veel wat nog niet meer. Hier krijg ik de kriebels van. Voel zelf in wat bij jou past. Leg niet de focus op wat energie kost, maar juist op waar je energie van krijgt.

Mijn tips en trucs

 1. Ken en blijf bij de essentie van je bezoek, waarom ben je daar?
 2. Blijf bij jezelf en bekijk de omgeving vanuit jouw perspectief.
 3. Focus op de leuke dingen, daar waar je energie van krijgt en niet op de drukte die energie kost.
 4. Zoek bij het eten (lunch, diner) je rust op. Er zijn genoeg rustige plekken te vinden in een overvol park.
 5. Zorg voor voldoende afwisseling.
 6. Zorg voor afwisseling tussen uren in de wachtrijen staan en rondwandelen.
 7. Besteed niet je aandacht aan blokken, beschermen, afschermen van energie uit je omgeving. Dat kost je alleen maar energie, daarbij sluit je je eigen af en krijgt jouw energie geen ruimte meer en komt de fijne energie ook niet binnen.
 8. Zoek juist de energie op waar je vrolijk en blij van wordt.
 9. Sta op tijd eens even stil, even uit de flow en ben bewust van waar je bent.
 10. Drink voldoende water.
 11. Start rustig je dag en sluit je dag rustig af.
 12. Zorg voor een goede slaapplek, daar waar jij je prettig voelt.
 13. Ken jezelf en weet wat je nodig hebt.
 14. Luister naar je lichaam en geef op tijd je grenzen aan.
 15. En vooral: blijf reëel: ieder “normaal” mens is moe na een intensieve drukke dag.

Laat je niet belemmeren omdat je nu eenmaal gevoelig bent. Gevoelig zijn kent ook zijn voordelen. Gebruik ze!

Liefs Ellen