De dagen voor Kerstmis

De dagen voor Kerstmis zijn net zo belangrijk, misschien zelfs belangrijker, dan Kerstmis zelf.

Ik houd van tradities, vooral de tradities van onze voorouders die gebaseerd zijn op de cyclus van de natuur. Een van die prachtige traditie is Sankta Lucia; het Lucia-feest. Je kunt het vergelijken met Avent, het zijn de voorbereidende dagen voor Kerstmis. En deze dagen zijn net zo intens, sfeervol en belangrijk als Kerstmis zelf.

Advent

De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord Adventus, dat Komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het grote kerstfeest. De advent begint vier zondagen voor Kerstmis.

In huizen en kerken wordt de advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dan alle kaarsen.

Sankta Lucia: drager van licht

Sankta Lucia is een traditioneel Scandinavisch familiefeest wat gevierd wordt op 13 december. Met Lucia start de Kerstperiode en beginnen de voorbereidingen voor Yule, het Midwinterfeest. Het wordt gevierd met sprookjesachtige optochten en kerkconcerten.

Het feest stamt uit de Middeleeuwen en viel oorspronkelijk gelijk met Yule. Maar met de invoering van de Gregoriaanse kalender werd Yule gekoppeld aan de kortste dag van het jaar (21 december) en bleef Lucia bestaan op 13 december.

Lucia is een lichtheilige, die licht, vreugde en hoop brengt in de donkerste tijd van het jaar. Het is de traditie dat vroeg in de morgen de jongste dochter in een lange witte jurk met een rode sjerp en een kaarsenkroon op, het gezin komt wekken en eten komt brengen. Terwijl wordt het Lucialied gezongen.

Ook wordt er in elk dorp jaarlijks een eigen Lucia gekozen. Alle meisjes kleden zich in lange witte jurken en houden een kaars vast. De gekozen Lucia krijgt een krans van kaarsen op haar hoofd en loopt voorop in een optocht van licht. Jongetjes verkleden zich als speculaasmannetjes, kabouters en/of sterrenjongens en delen saffraanbroodjes uit.

Prachtige liederen worden gezongen. Een magische gebeurtenis.
Gedurende het Luciafeest wordt er licht gebracht naar de donkere nacht. Met de intentie dat het licht zich verspreid over de hele wereld.